Krucha tarta z truskawkami
Wspaniała i przepyszna krucha tarta z truskawkami. Polecam, bo jest łatwa do zrobienia. To tarta ze spodem z kruchego ciasta i pachnącymi latem truskawkami w środku.
Krucha tarta z truskawkami – przepis
Składniki (na formę 26 cm):
- 150 g. masła
- 100 g. cukru pudru
- 20 g. cukru waniliowego
- 300 g. mąki pszennej
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 600 g. świeżych truskawek, lub 450 zamrożonych
Przygotowanie:
Masło wyjmuję z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem, siekam na kawałki.
Gdy lekko zmięknie przekładam je do miski, dodaję pozostałe składniki, szybko zagniatam ciasto.
Schładzam je przez pół godziny w lodówce.
Dzielę na 3 równe części, dwie wyklejam w formie tarty, na dnie rozsypuję bułkę tartą.
Wykładam truskawki, zamrożonych nie rozmrażam, (większe kroję na pół), a z pozostałego ciasta robię cienkie wałeczki i wykładam je na truskawkach tworząc kratkę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60 minut.
Sprawdź koniecznie też mój przepis na przepyszne tartaletki z truskawkami