Krucha tarta z truskawkami

Krucha tarta z truskawkami
5
(4)

Krucha tarta z truskawkami

Wspaniała i przepyszna krucha tarta z truskawkami. Polecam, bo jest łatwa do zrobienia. To tarta ze spodem z kruchego ciasta i pachnącymi latem truskawkami w środku.

Krucha tarta z truskawkami – przepis

Składniki (na formę 26 cm):

  • 150 g. masła
  • 100 g. cukru pudru
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 300 g. mąki pszennej
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 600 g. świeżych truskawek, lub 450 zamrożonych

Przygotowanie:

Masło wyjmuję z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem, siekam na kawałki.

Gdy lekko zmięknie przekładam je do miski, dodaję pozostałe składniki, szybko zagniatam ciasto.

Schładzam je przez pół godziny w lodówce.

Dzielę na 3 równe części, dwie wyklejam w formie tarty, na dnie rozsypuję bułkę tartą.

Wykładam truskawki, zamrożonych nie rozmrażam, (większe kroję na pół), a z pozostałego ciasta robię cienkie wałeczki i wykładam je na truskawkach tworząc kratkę.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60 minut.

Sprawdź koniecznie też mój przepis na przepyszne tartaletki z truskawkami

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.