Krówka bananówka

Krówka bananówka 2
4.6
(11)

Krówka bananówka

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu – ciasto jest przepyszne! Mocno bananowe, ale przełamane smakiem oreo i masła orzechowego. Kakaowe herbatniki oraz polewa czekoladowa również robią dobrą robotę 🙂 Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • herbatniki (typu petitki), u mnie 370 g

Budyń bananowy:

  • 600 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 sypkie budynie bananowe z cukrem po 60 g każdy
  • 30 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

Do kremu budyniowego:

  • 220 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 6 ciasteczek oreo

Polewa:

  • 150 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 150 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 30 g masła
  • herbatniki, które pozostały po złożeniu ciasta

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania budyniu: w 100 ml mleka rozprowadzam żółtka, mąkę, proszek budyniowy oraz oba cukry, a pozostałe mleko podgrzewam.

Do gorącego mleka wlewam zawiesinę budyniową i mieszając podgrzewam, aż budyń zrobi się gęsty.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą w ten sposób, by przywierała ona do jego powierzchni, odstawiam do ostudzenia. Budyń nie musi być chłodzony w lodówce. wystarczy temperatura pokojowa.

Zimny budyń krótko miksuję, by stał się gładki, a potem dalej miksując dodaję po łyżce miękkie masło.

Krem powinien być gładki i dość gęsty.

Odkładam do oddzielnego naczynia 4 czubate łyżki kremu, i miksuję go z masłem orzechowym.

Pozostały krem dzielę na dwie części.

Ciasteczka oreo kruszę na kawałki.

Składanie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby. Powinny wypełniać całą powierzchnię.

Na spód z herbatników wykładam jedną częścią kremu bananowego , a na nim układam cieniutko pokrojone plasterki banana (szczelnie na całej powierzchni) lekko je w niego wciskając.

Kolejna warstwa to znowu herbatniki.

Na herbatniki wykładam krem z masłem orzechowym, i posypuję go pokruszonymi ciasteczkami oreo – też wciskam je lekko w krem.

Przykrywam wszystko herbatnikami.

Wykładam drugą część kremu bananowego i posypuję go pokruszonymi herbatnikami.

Polewa:

Rozpuszczam wszystkie skłądniki w rondelku, na małym ogniu.

Gorącą polewę wylewam na górę ciasta.

Odstawiam do lodówki na całą noc.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 11

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

8 odpowiedzi

    1. Tereso, moja blaszka to 20 na 30 cm. Wymiar blaszki podaję zawsze na samej górze przepisu, nad głównym zdjęciem. Pozdrawiam serdecznie!

    1. Masło orzechowe ma charakterystyczny smak, który trudno zastąpić 🙂 Można spróbować zamienić je na kajmak z puszki – smak kremu będzie inny, ale również bardzo smaczny. Można też je ewentualnie po prostu pominąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry