Królewski miodownik z marcepanem i polewą pomarańczową

królewski miodownik z marcepanem czekolada i polewa pomaraczowa
królewski miodownik z marcepanem czekolada i polewa pomaraczowa
0
(0)

Królewski miodownik z marcepanem i polewą pomarańczową

Moi Kochani Czytelnicy i blogowi Przyjaciele – dziś Wigilia. Po adwentowym czasie oczekiwania i refleksji, zabiegania i przedświątecznego pędu dziś spotkamy się w przy stołach w gronie naszych rodzin.

Będziemy składali sobie życzenia i dzielili się ciepłem i bliskością.

Wszyscy Wy, którzy do mnie zaglądacie, korzystacie z moich przepisów, wspieracie i czasem krytykujecie – jesteście mi bliscy i bardzo dziękuję Wam za Waszą obecność.

Wszystkim Wam życzę, by dzisiejszy wieczór i najbliższe dni pełne były miłości i śmiechu, życzę Wam też oczywiście przepysznych smakołyków na Waszych stołach – Wesołych Świąt!

Dziś jeszcze podzielę się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto; wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe – i jest 🙂 Powstał odświętny i królewski miodownik z marcepanem i polewą pomarańczową 🙂

Połączyłam smak miodowych placków z masą marcepanową, kremem pomarańczowym, lekko kwaskawym dżemem z gorzkich pomarańczy i oczywiście z czekoladą – czekolada przecież musi być!

Warto to ciasto przygotować wcześniej, bo najlepsze jest po 2-3 dniach.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki miękkiego miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g. miękkiego masła
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%

Krem pomarańczowy:

  • 2 duże, dojrzałe pomarańcze
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Polewa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka kropli olejku migdałowego

Dodatkowo:

  • 250 g. masy marcepanowej
  • kilka łyżek nutelli
  • dżem pomarańczowy

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski.

Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części.

Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).

Krem:

Wyciskam sok z pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki.

Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie mąkę.

Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała.

Dodaję masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Złożenie:

Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko dżemem.

Układam drugi placek i smaruję go dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę.

Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem.

Na ostatni placek wykładam krem pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.

Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem, mieszam z olejkiem migdałowym.

Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie.

Całość posypuję czekoladowymi posypkami.

Przepis autorski

Z marcepanowych ciast polecam Wam także ten przepis

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.