Królewski miodownik z marcepanem i polewą pomarańczową
Moi Kochani Czytelnicy i blogowi Przyjaciele – dziś Wigilia. Po adwentowym czasie oczekiwania i refleksji, zabiegania i przedświątecznego pędu dziś spotkamy się w przy stołach w gronie naszych rodzin.
Będziemy składali sobie życzenia i dzielili się ciepłem i bliskością.
Wszyscy Wy, którzy do mnie zaglądacie, korzystacie z moich przepisów, wspieracie i czasem krytykujecie – jesteście mi bliscy i bardzo dziękuję Wam za Waszą obecność.
Wszystkim Wam życzę, by dzisiejszy wieczór i najbliższe dni pełne były miłości i śmiechu, życzę Wam też oczywiście przepysznych smakołyków na Waszych stołach – Wesołych Świąt!
Dziś jeszcze podzielę się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto; wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe – i jest 🙂 Powstał odświętny i królewski miodownik z marcepanem i polewą pomarańczową 🙂
Połączyłam smak miodowych placków z masą marcepanową, kremem pomarańczowym, lekko kwaskawym dżemem z gorzkich pomarańczy i oczywiście z czekoladą – czekolada przecież musi być!
Warto to ciasto przygotować wcześniej, bo najlepsze jest po 2-3 dniach.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki miękkiego miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 g. miękkiego masła
- 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
Krem pomarańczowy:
- 2 duże, dojrzałe pomarańcze
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 250 g. masy marcepanowej
- kilka łyżek nutelli
- dżem pomarańczowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski.
Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części.
Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
Krem:
Wyciskam sok z pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki.
Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie mąkę.
Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała.
Dodaję masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Złożenie:
Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko dżemem.
Układam drugi placek i smaruję go dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę.
Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem.
Na ostatni placek wykładam krem pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem, mieszam z olejkiem migdałowym.
Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie.
Całość posypuję czekoladowymi posypkami.
Przepis autorski
Z marcepanowych ciast polecam Wam także ten przepis