Krokiety z serem na słodko w herbatnikowej panierce
Świat się zmienił w pół godziny 😉 Rano byłam w parku, śniegu ani troszkę nawet nie było, a teraz sypie tak, że aż przyjemnie popatrzeć. Wszystko już jest schowane pod delikatną kołderką. Cieszę się, bo marzył mi się spacer w śniegu w ten weekend, i wygląda na to że marzenie się spełni.
Wróciłam z parku z tymi krokietami w głowie.
Jeśli ktoś lubi naleśniki z serem, na pewno mu posmakują. U mnie jeden został zjedzony na śniadanie, reszta zostanie jako drugie danie obiadowe albo nawet deser, jeszcze zobaczymy.
Składniki (na 8 sztuk):
Ciasto:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- ok. 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 6-7 pełnych łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- twarożek
- gęsta śmietana lub jogurt
- cukier puder do smaku
- drobne rodzynki
Dodatkowo:
- herbatniki do panierki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszam trzepaczką, aż się dokładnie połączą.
Odstawiam ciasto na 10 minut, po czym smażę naleśniki (duża patelnia).
Twaróg mieszam ze śmietaną, słodzę do smaku, dodaję rodzynki.
Farszem smaruję naleśniki i zwijam krokiety.
Każdy panieruję w rozmąconym jajku i pokruszonych bardzo drobno lub zmielonych herbatnikach i smażę z każdej strony na rumiano.
Podaję na gorąco.
![]() |
![]() |