Kremowy sernik z malinami i polewą czekoladową

Kremowy sernik z malinami i polewą czekoladową
5
(5)

Kremowy sernik z malinami i polewą czekoladową

Kremowy, delikatny, mokry sernik z malinami, na kruchym kakaowym spodzie, z pyszną czekoladową polewą!

Składniki (na dużą blachę 30 na 40 cm):

Kruchy spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 20 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 240 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 2 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie zmielonego półtłustego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 180 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g. słodzonego mleka skondensowanego
  • 8 jaj
  • 50 g oleju
  • 60 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • ok. 400 g dżemu malinowego
  • 400 g mrożonych malin, lub ok. 300 g świeżych
  • masło lub olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Mąkę, oba cukry, kakao i proszek do pieczenia wsypuję do miski.

Dodaję miękkie masło, żółtka i jajko.

Zagniatam jednolite ciasto.

Wyklejam nim dno wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką blachy.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.

Wyjmuję do przestudzenia.

Zimny smaruję dżemem malinowym.

Masa serowa:

Wszystko miksuję przez cały czas na średnich obrotach miksera!

W misie miksera umieszczam twaróg, mascarpone, jajka i cukry.

Miksuję do połączenia.

Dodaję mleko skondensowane oraz olej, ponownie miksuję.

Dolewam olej, miksuję do uzyskania gładkiej masy.

Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze przez chwilę miksuję.

Dodaję mrożone lub świeże maliny, delikatnie mieszam.

Masę wykładam na spód posmarowany dżemem, wyrównuję.

Pieczenie:

Blachę wstawiam do piekarnika o temperaturze 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 80 minut.

Po tym czasie wyjmuję blachę z piekarnika, okrajam sernik wewnątrz wzdłuż brzegów i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę, a potem rozpuszczam w niej czekoladę.

Polewę rozprowadzam na zimnym serniku.

Gdy polewa lekko zastygnie, można sernik dodatkowo ozdobić np. świeżymi malinami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry