Kremówka z bananami w karmelu

Kremówka z bananami w karmelu
5
(8)

Kremówka z bananami w karmelu

Ciasto, które następnego dnia po zrobieniu cudownie rozpływa się w ustach. Przy czym jest proste do zrobienia, z łatwo dostępnych składników. To blaty z gotowego ciasta francuskiego przełożone kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki, z warstwami bananów polanych karmelem. Nie jest przesłodzone, za to mięciutkie i delikatne.

Polecam szczególnie na weekend, kiedy mamy czas na celebrowanie miłych chwil z rodziną lub znajomymi!

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego po ok. 275-280 g każde

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 30 g wody
  • 120 g słodkiej śmietanki
  • 15 g zimnego masła

Krem:

  • 600 g mascarpone
  • 150 g śmietanki 30 lub 36%
  • 30 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 6-8 dojrzałych bananów (w zależności od wielkości)
  • podprażone (na suchej patelni) płatki migdałowe

Przygotowanie:

Zaczynam od upieczenia blatów z ciasta francuskiego: każdy blat lekko rozwałkowuję, przecinam na pół i piekę przez 12-13 minut w temperaturze 215 stopni C (na blasze wyłozonej papierem, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Piekę 4 blaty. Po upieczeniu układam je jedne na drugim, i gorące przyciskam blachą, by się lekko spłaszczyły.

Karmel:

Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę, podgrzewam na dużej mocy palnika dochwili, gdy powstanie złoty syrop. Uwaga, syrop jest bardzo gorący!

W międzyczasie podgrzewam śmietankę, i gdy syrop zrobi się złoty, wlewam ją do niego z zachowaniem ostrożności, żeby się nie poparzyć. Zdejmuję garnek z ognia i dodaję zimne masło. Mieszam do jego rozpuszczenia, i odstawiam karmel na bok, by przestygł. Można też dodać do niego szczyptę soli – daje to przyjemny efekt smakowy.

Krem:

Mascarpone przekładam do misy miksera, wlewam śmietankę i dodaję cukier waniliowy. Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż krem stanie się puszysty.

Złożenie:

Na dnie blachy układam jeden blat. Rozsmarowuję na nim 1/4 kremu, rozprowadzam go na całym blacie. Nie trzeba się przejmować, że blat się będzie kruszył – okruszki ciasta mogą być w kremie.

Na kremie rozkładam gęsto, na całej powierzchni ciasta, cienko pokrojone w plastry banany.

Banany polewam karmelem, jak na zdjęciu, i układam drugi blat.

Powtarzam czynności:

– blat smaruję 1/4 kremu

– układam banany

– banany polewam karmelem

– układam trzeci blat

– smaruję go 1/4 kremu

– układam banany

– banany polewam karmelem

– układam ostatni blat i smaruję go pozostałym kremem

– krem polewam karmelem

Ciasto posypuję prażonymi płatkami migdałów.

Ciasto szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 8

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

  1. To cud kulinarny,tak pyszne,delikatne,lekkie i mało słodkie idealne ciasto😘 dziekujeza przepis🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry