Kremówka z bananami w karmelu
Ciasto, które następnego dnia po zrobieniu cudownie rozpływa się w ustach. Przy czym jest proste do zrobienia, z łatwo dostępnych składników. To blaty z gotowego ciasta francuskiego przełożone kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki, z warstwami bananów polanych karmelem. Nie jest przesłodzone, za to mięciutkie i delikatne.
Polecam szczególnie na weekend, kiedy mamy czas na celebrowanie miłych chwil z rodziną lub znajomymi!
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego po ok. 275-280 g każde
Karmel:
- 150 g cukru
- 30 g wody
- 120 g słodkiej śmietanki
- 15 g zimnego masła
Krem:
- 600 g mascarpone
- 150 g śmietanki 30 lub 36%
- 30 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 6-8 dojrzałych bananów (w zależności od wielkości)
- podprażone (na suchej patelni) płatki migdałowe
Przygotowanie:
Zaczynam od upieczenia blatów z ciasta francuskiego: każdy blat lekko rozwałkowuję, przecinam na pół i piekę przez 12-13 minut w temperaturze 215 stopni C (na blasze wyłozonej papierem, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Piekę 4 blaty. Po upieczeniu układam je jedne na drugim, i gorące przyciskam blachą, by się lekko spłaszczyły.
Karmel:
Do garnka wsypuję cukier i wlewam wodę, podgrzewam na dużej mocy palnika dochwili, gdy powstanie złoty syrop. Uwaga, syrop jest bardzo gorący!
W międzyczasie podgrzewam śmietankę, i gdy syrop zrobi się złoty, wlewam ją do niego z zachowaniem ostrożności, żeby się nie poparzyć. Zdejmuję garnek z ognia i dodaję zimne masło. Mieszam do jego rozpuszczenia, i odstawiam karmel na bok, by przestygł. Można też dodać do niego szczyptę soli – daje to przyjemny efekt smakowy.
Krem:
Mascarpone przekładam do misy miksera, wlewam śmietankę i dodaję cukier waniliowy. Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż krem stanie się puszysty.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat. Rozsmarowuję na nim 1/4 kremu, rozprowadzam go na całym blacie. Nie trzeba się przejmować, że blat się będzie kruszył – okruszki ciasta mogą być w kremie.
Na kremie rozkładam gęsto, na całej powierzchni ciasta, cienko pokrojone w plastry banany.
Banany polewam karmelem, jak na zdjęciu, i układam drugi blat.
Powtarzam czynności:
– blat smaruję 1/4 kremu
– układam banany
– banany polewam karmelem
– układam trzeci blat
– smaruję go 1/4 kremu
– układam banany
– banany polewam karmelem
– układam ostatni blat i smaruję go pozostałym kremem
– krem polewam karmelem
Ciasto posypuję prażonymi płatkami migdałów.
Ciasto szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.
5 odpowiedzi
Wygląda przepysznie.
Miałam okazję próbować. Pyszne.
a ta slodka śmietanka do karmelu to ilu procentowa ma być?
30 lub 36%
To cud kulinarny,tak pyszne,delikatne,lekkie i mało słodkie idealne ciasto? dziekujeza przepis?