Kremowa rolada czekoladowo-śliwkowa
Ten deser jest wyjątkowo delikatny i aksamitny, taki do rozkoszowania się przy filiżance kawy 🙂 Serek mascarpone, dwa rodzaje czekolady, chałwa, intensywny smak suszonych śliwek i jeszcze wszystko lekko wzmocnione alkoholem. Pyszności, mówię Wam 🙂
Składniki:
- 250 g. serka mascarpone
- 50 g. chałwy śmietankowej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 2 tabliczki białej czekolady
- kilka łyżek wódki (u mnie gorzka żołądkowa)
- 15 suszonych śliwek
- kilka kropli fioletowego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Śliwki na godzinę zalewam alkoholem, po czym połowę miksuję połowę na masę.
Serek mieszam z rozkruszoną chałwą i dzielę na dwie części, rozkładam do oddzielnych miseczek.
Rozpuszczam oddzielnie oba rodzaje czekolady w kąpieli wodnej (w miskach umieszczonych na garnkach z gotującą się wodą tak, by ich dno nie dotykało powierzchni wrzątku).
Przekładam oba rodzaje czekolady do miseczek z serkiem, mieszam dokładnie.
Do białej masy dodaję barwnik i zmiksowane śliwki.
Mieszam dokładnie obie masy.
Na rozłożoną folię spożywczą wykładam brązową masę, rozprowadzając ją łopatką w kształt prostokąta, po czym na nią wykładam fioletową.
Na środku prostokąta układam rząd śliwek.
Zwijam roladę pomagając sobie folią.
Przekładam zwiniętą (w folii) do lodówki do zastygnięcia.
Kroję w plastry przed podaniem.
Przepis autorski