Kremowa rolada czekoladowo-śliwkowa

Kremowa rolada czekoladowo-śliwkowa
0
(0)

Kremowa rolada czekoladowo-śliwkowa

Ten deser jest wyjątkowo delikatny i aksamitny, taki do rozkoszowania się przy filiżance kawy 🙂 Serek mascarpone, dwa rodzaje czekolady, chałwa, intensywny smak suszonych śliwek i jeszcze wszystko lekko wzmocnione alkoholem. Pyszności, mówię Wam 🙂

Składniki:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 50 g. chałwy śmietankowej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • kilka łyżek wódki (u mnie gorzka żołądkowa)
  • 15 suszonych śliwek
  • kilka kropli fioletowego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

Śliwki na godzinę zalewam alkoholem, po czym połowę miksuję połowę na masę.

Serek mieszam z rozkruszoną chałwą i dzielę na dwie części, rozkładam do oddzielnych miseczek.

Rozpuszczam oddzielnie oba rodzaje czekolady w kąpieli wodnej (w miskach umieszczonych na garnkach z gotującą się wodą tak, by ich dno nie dotykało powierzchni wrzątku).

Przekładam oba rodzaje czekolady do miseczek z serkiem, mieszam dokładnie.

Do białej masy dodaję barwnik i zmiksowane śliwki.

Mieszam dokładnie obie masy.

Na rozłożoną folię spożywczą wykładam brązową masę, rozprowadzając ją łopatką w kształt prostokąta, po czym na nią wykładam fioletową.

Na środku prostokąta układam rząd śliwek.

Zwijam roladę pomagając sobie folią.

Przekładam zwiniętą (w folii) do lodówki do zastygnięcia.

Kroję w plastry przed podaniem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry