Krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym

Krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym
0
(0)

Krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym

Delikatny, aksamitny krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym na bazie domowego budyniu i słodkiej śmietanki, o lekko kajmakowym smaku, a do niego pyszny czekoladowo-rumowy sos – to wspaniały deser.

Składniki (4 porcje):

Budyń kajmakowy:

  • 300 ml. tłustego mleka (użyłam 3,2 %)
  • 3 żółtka
  • 50 g. kajmaku z puszki
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 50 g. mąki pszennej
  • 30 g. masła

Krem kajmakowy:

  • ugotowany wcześniej, zupełnie wystudzony budyń kajmakowy
  • 200 ml. schłodzonej śmietanki 36%

Sos czekoladowo-rumowy:

  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 100 g. gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 50 ml. rumu
  • 2 żółtka
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 10 g. masła

Przygotowanie:

Budyń kajmakowy:

200 ml. mleka wlewam do garnka, i zaczynam podgrzewać razem z masłem. W międzyczasie pozostałe mleko mieszam dokładnie (najlepiej to zrobić rózgą) z kajmakiem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką – masa powinna być zupełnie gładka.

Gdy mleko w garnku jest już bardzo gorące, ale jeszcze się nie zagotowało, wlewam masę jajeczną, i energicznie mieszam, gotując budyń na średnim ogniu, aż do zupełnego zgęstnienia.

Garnek zestawiam z ognia, i od razu przykrywam budyń folią spożywczą, najlepiej tak, by był w kontakcie z folią (zapobiegnie to tworzeniu się wysuszonej warstwy na górze).

Odstawiam do całkowitego! przestudzenia – budyń musi być zupełnie zimny.

Krem kajmakowy:

Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na najwyższych obrotach, a gdy zgęstnieje, zmniejszam obroty miksera do średnich, i dodaję po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu porcji budyniu miksuję wszystko do połączenia.

W ten sposób postępuję aż cały budyń będzie połączony ze śmietanką.

Krem odstawiam w zimne miejsce.

Sos czekoladowo-rumowy:

Żółtka miksuję z cukrem waniliowym, aż będą jasne i puszyste.

W międzyczasie na małym ogniu podgrzewam śmietankę z czekoladą i masłem – czekolada ma się zupełnie rozpuścić.

Zdejmuję naczynie z czekoladą z ognia, i stopniowo, mieszając, dodaję utarte żółtka. Sos powinien być gładki i jednolity.

Na końcu wlewam rum, jeszcze raz dokładnie mieszam.

Odstawiam do przestudzenia.

Wyłożenie:

Krem wykładam do szklanych naczyń na przemian z sosem czekoladowym.

Desery ozdabiam ciasteczkami, orzeszkami itd.

Podaję schłodzone.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry