Krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym
Delikatny, aksamitny krem kajmakowy z sosem czekoladowo-rumowym na bazie domowego budyniu i słodkiej śmietanki, o lekko kajmakowym smaku, a do niego pyszny czekoladowo-rumowy sos – to wspaniały deser.
Składniki (4 porcje):
Budyń kajmakowy:
- 300 ml. tłustego mleka (użyłam 3,2 %)
- 3 żółtka
- 50 g. kajmaku z puszki
- 30 g. cukru waniliowego
- 50 g. mąki pszennej
- 30 g. masła
Krem kajmakowy:
- ugotowany wcześniej, zupełnie wystudzony budyń kajmakowy
- 200 ml. schłodzonej śmietanki 36%
Sos czekoladowo-rumowy:
- 100 ml. słodkiej śmietanki
- 100 g. gorzkiej lub deserowej czekolady
- 50 ml. rumu
- 2 żółtka
- 20 g. cukru waniliowego
- 10 g. masła
Przygotowanie:
Budyń kajmakowy:
200 ml. mleka wlewam do garnka, i zaczynam podgrzewać razem z masłem. W międzyczasie pozostałe mleko mieszam dokładnie (najlepiej to zrobić rózgą) z kajmakiem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką – masa powinna być zupełnie gładka.
Gdy mleko w garnku jest już bardzo gorące, ale jeszcze się nie zagotowało, wlewam masę jajeczną, i energicznie mieszam, gotując budyń na średnim ogniu, aż do zupełnego zgęstnienia.
Garnek zestawiam z ognia, i od razu przykrywam budyń folią spożywczą, najlepiej tak, by był w kontakcie z folią (zapobiegnie to tworzeniu się wysuszonej warstwy na górze).
Odstawiam do całkowitego! przestudzenia – budyń musi być zupełnie zimny.
Krem kajmakowy:
Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na najwyższych obrotach, a gdy zgęstnieje, zmniejszam obroty miksera do średnich, i dodaję po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu porcji budyniu miksuję wszystko do połączenia.
W ten sposób postępuję aż cały budyń będzie połączony ze śmietanką.
Krem odstawiam w zimne miejsce.
Sos czekoladowo-rumowy:
Żółtka miksuję z cukrem waniliowym, aż będą jasne i puszyste.
W międzyczasie na małym ogniu podgrzewam śmietankę z czekoladą i masłem – czekolada ma się zupełnie rozpuścić.
Zdejmuję naczynie z czekoladą z ognia, i stopniowo, mieszając, dodaję utarte żółtka. Sos powinien być gładki i jednolity.
Na końcu wlewam rum, jeszcze raz dokładnie mieszam.
Odstawiam do przestudzenia.
Wyłożenie:
Krem wykładam do szklanych naczyń na przemian z sosem czekoladowym.
Desery ozdabiam ciasteczkami, orzeszkami itd.
Podaję schłodzone.
PS. Dla wielbicieli kremu kajmakowego polecam jeszcze przepis na to ciasto 🙂