Krem angielski z malinami i czekoladą

Krem angielski z malinami i czekoladą
0
(0)

Krem angielski z malinami i czekoladą

Cudowny, delikatny deserowy krem na bazie śmietanki i żółtek. Taki do oblizywania ostatniej łyżki. Pokuście się o przygotowanie, bo zwłaszcza teraz można go wzbogacić świeżymi truskawkami, jagodami czy jak ja- malinami. Hm, a gdyby go podać z poziomkami ? To byłby deser!

Składniki:

  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • świeże maliny lub inne miękkie owoce

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję na pół, nożem wyskrobuję ziarenka, wszystko przekładam do rondelka ze śmietanką.

Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania ( laskę wanilii oczywiście na końcu wyjmuję).

W międzyczasie ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę.

Do ubitych jajek niewielkimi porcjami dolewam, ciągle ubijając, gorącą śmietankę – zaczynając od łyżki płynu, by jajka się nie zważyły.

Wszystko przelewam do garnka i na niewielkim ogniu podgrzewam, ubijając trzepaczką. Po kilku minutach krem stanie się wyraźnie puszysty i zacznie gęstnieć. Uwaga- nie można przerywać ubijania, by krem się nie zwarzył i by nie powstały grudki.

Gotowy krem przekładam do pucharków.

Do jeszcze gorącego kremu można wkruszyć kawałki czekolady.

Pozostawiam do zupełnego ochłodzenia, po czym ozdabiam malinami.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry