Krem angielski z malinami i czekoladą
Cudowny, delikatny deserowy krem na bazie śmietanki i żółtek. Taki do oblizywania ostatniej łyżki. Pokuście się o przygotowanie, bo zwłaszcza teraz można go wzbogacić świeżymi truskawkami, jagodami czy jak ja- malinami. Hm, a gdyby go podać z poziomkami ? To byłby deser!
Składniki:
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- świeże maliny lub inne miękkie owoce
Przygotowanie:
Laskę wanilii kroję na pół, nożem wyskrobuję ziarenka, wszystko przekładam do rondelka ze śmietanką.
Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania ( laskę wanilii oczywiście na końcu wyjmuję).
W międzyczasie ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jajek niewielkimi porcjami dolewam, ciągle ubijając, gorącą śmietankę – zaczynając od łyżki płynu, by jajka się nie zważyły.
Wszystko przelewam do garnka i na niewielkim ogniu podgrzewam, ubijając trzepaczką. Po kilku minutach krem stanie się wyraźnie puszysty i zacznie gęstnieć. Uwaga- nie można przerywać ubijania, by krem się nie zwarzył i by nie powstały grudki.
Gotowy krem przekładam do pucharków.
Do jeszcze gorącego kremu można wkruszyć kawałki czekolady.
Pozostawiam do zupełnego ochłodzenia, po czym ozdabiam malinami.
Przepis autorski