Krajanka z jabłkiem i czarną porzeczką
To mocno owocowe ciasto składa się z niezwykle kruchych blatów, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki i warstwą prażonych jabłek z galaretką. Jest delikatne i mięciutkie.
Wymaga przechowywania w lodówce.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Blaty (4 sztuki):
- 280 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- 8 żółtek
- 580 g mąki pszennej
- 6 g proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (waga po obraniu i odrzuceniu gniazd nasiennych)
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 50 g masła
- 100 g galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- 450 g dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder do oprószenia ciasta
- masło do natłuszczenia blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Blaty:
W misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.
Miksuję przez 4-5 minut na najwyższych obrotach, aż masło stanie się puszyste i jasne.
Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, do wyczerpania.
Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję w 3 porcjach mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę cytrynową.
Wyjmuję ciasto z misy miksera i ewentualnie chwilkę wyrabiam na blacie lekko podsypanym mąką.
Ciasto powinno być bardzo gładkie, miękkie i jednolite.
Ciasto dzielę na 4 równe części.
Każdą porcją ciasta wyklejam dno blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i mocno posypanej mąką) – cienką, równą warstwą.
Blaty piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Upieczone blaty przed zdjęciem z blaszki zostawiam do przestudzenia, dopiero gdy będą chłodne ostrożnie zsuwam je z blachy (wcześniej oddzielam długiem nożem od blachy).
Warstwa jabłkowa:
Obrane jabłka kroję w małą kostkę, przekładam do garnka i skrapiam sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Dodaję cukier i masło, i na średnim ogniu zaczynam gotować – jabłka mają zmięknąć, ale nie powinny się rozpaść. Jak długo trzeba je będzie dusić, to zależy od jabłek.
Do miękkich, gorących jabłek wsypuję galaretkę w proszku, i dokładnie mieszam.
Złożenie ciasta:
Na blasze układam pierwszy blat i smaruję go 1/3 dżemu porzeczkowego.
Na dżem wykładam 1/3 porcji gorących (ważne!) jabłek.
Układam drugi blat.
Smaruję go dżemem z porzeczek (1/3 ilości)
Wykładam 1/3 porcji jabłek.
Układam trzeci blat.
Smaruję go dżemem z porzeczek (1/3 ilości)
Wykładam 1/3 porcji jabłek.
Przykrywam ciasto czwartym blatem.
Tak przygotowane ciasto odstawiam na 15 minut, a następnie wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed krojeniem oprószam całe ciasto cukrem pudrem.