Krajanka z jabłkiem i czarną porzeczką

Krajanka z jabłkiem i czarną porzeczką
5
(1)

Krajanka z jabłkiem i czarną porzeczką

To mocno owocowe ciasto składa się z niezwykle kruchych blatów, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki i warstwą prażonych jabłek z galaretką. Jest delikatne i mięciutkie.

Wymaga przechowywania w lodówce.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Blaty (4 sztuki):

  • 280 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 580 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu i odrzuceniu gniazd nasiennych)
  • 200 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g masła
  • 100 g galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • masło do natłuszczenia blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Blaty:

W misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.

Miksuję przez 4-5 minut na najwyższych obrotach, aż masło stanie się puszyste i jasne.

Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, do wyczerpania.

Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję w 3 porcjach mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę cytrynową.

Wyjmuję ciasto z misy miksera i ewentualnie chwilkę wyrabiam na blacie lekko podsypanym mąką.

Ciasto powinno być bardzo gładkie, miękkie i jednolite.

Ciasto dzielę na 4 równe części.

Każdą porcją ciasta wyklejam dno blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i mocno posypanej mąką) – cienką, równą warstwą.

Blaty piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Upieczone blaty przed zdjęciem z blaszki zostawiam do przestudzenia, dopiero gdy będą chłodne ostrożnie zsuwam je z blachy (wcześniej oddzielam długiem nożem od blachy).

Warstwa jabłkowa:

Obrane jabłka kroję w małą kostkę, przekładam do garnka i skrapiam sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Dodaję cukier i masło, i na średnim ogniu zaczynam gotować – jabłka mają zmięknąć, ale nie powinny się rozpaść. Jak długo trzeba je będzie dusić, to zależy od jabłek.

Do miękkich, gorących jabłek wsypuję galaretkę w proszku, i dokładnie mieszam.

Złożenie ciasta:

Na blasze układam pierwszy blat i smaruję go 1/3 dżemu porzeczkowego.

Na dżem wykładam 1/3 porcji gorących (ważne!) jabłek.

Układam drugi blat.

Smaruję go dżemem z porzeczek (1/3 ilości)

Wykładam 1/3 porcji jabłek.

Układam trzeci blat.

Smaruję go dżemem z porzeczek (1/3 ilości)

Wykładam 1/3 porcji jabłek.

Przykrywam ciasto czwartym blatem.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na 15 minut, a następnie wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed krojeniem oprószam całe ciasto cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.