Krajanka orzechowa
Wielką zaletą tych ciasteczek jest szybkość przygotowania, a wielbiciele orzechów będą ukontentowani mocno orzechowym smakiem 😉 Nie za słodkie, kruche, idealne do kawy – bezsprzecznie lądują w zakładce: moje ulubione.
Równie łatwo można przygotować krajankę z żurawiną, którą znajdziecie tutaj
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki ciemnego cukru (dark muscovado)
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 100 g. całych orzechów laskowych + 2 łyżki cukru dark muscovado
Przygotowanie:
Zimne masło siekam z mąką i cukrem, dodaję żółtka i śmietankę, zagniatam ciasto i schładzam je ok. pół godziny w lodówce.
W tym czasie siekam orzechy (nie obieram ich ze skórki) i podprażam na suchej patelni, żeby wydobyć ich smak.
Przekładam do moździerza i ucieram z cukrem na kaszkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, wysypuję na nie utarte orzechy i rozprowadzam je równą warstwą na powierzchni, po czym wałkiem wprasowuję je w ciasto.
Nożem kroję ciasto w paski, a następnie w kwadraty lub prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 20-25 minut.
Przepis autorski