Krajanka orzechowa

Krajanka orzechowa
0
(0)

Krajanka orzechowa

Wielką zaletą tych ciasteczek jest szybkość przygotowania, a wielbiciele orzechów będą ukontentowani mocno orzechowym smakiem 😉 Nie za słodkie, kruche, idealne do kawy – bezsprzecznie lądują w zakładce: moje ulubione.
Równie łatwo można przygotować krajankę z żurawiną, którą znajdziecie tutaj

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru (dark muscovado)
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • 100 g. całych orzechów laskowych + 2 łyżki cukru dark muscovado

Przygotowanie:

Zimne masło siekam z mąką i cukrem, dodaję żółtka i śmietankę, zagniatam ciasto i schładzam je ok. pół godziny w lodówce.

W tym czasie siekam orzechy (nie obieram ich ze skórki) i podprażam na suchej patelni, żeby wydobyć ich smak.

Przekładam do moździerza i ucieram z cukrem na kaszkę.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, wysypuję na nie utarte orzechy i rozprowadzam je równą warstwą na powierzchni, po czym wałkiem wprasowuję je w ciasto.

Nożem kroję ciasto w paski, a następnie w kwadraty lub prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 20-25 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.