Krajanka migdałowa

Krajanka migdałowa
4.8
(5)

Krajanka migdałowa

O tych ciasteczkach przede wszystkim trzeba powiedzieć jedno: one naprawdę po prostu rozpływają się w ustach 🙂 Są niesamowicie kruche i delikatne, i przepyszne !
Dodatkowa zaleta ? Proszę bardzo: 30 minut i będą gotowe, i to z pieczeniem 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej T 500
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g. miękkiego (może być rozpuszczone) masła
  • 4-5 kropli olejku migdałowego

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, będzie dość kruche w dotyku.

Ostrożnie wałkuję z ciasta placek grubości ok. 0,5 cm, wykrajam radełkiem lub nożem prostokąty.

Ostrożnie przenoszę je na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20-25 minut.

Ciasteczka po upieczeniu powinny być złote.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.