4.8
(5)
Krajanka migdałowa
O tych ciasteczkach przede wszystkim trzeba powiedzieć jedno: one naprawdę po prostu rozpływają się w ustach 🙂 Są niesamowicie kruche i delikatne, i przepyszne !
Dodatkowa zaleta ? Proszę bardzo: 30 minut i będą gotowe, i to z pieczeniem 😉
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej T 500
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g. miękkiego (może być rozpuszczone) masła
- 4-5 kropli olejku migdałowego
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, będzie dość kruche w dotyku.
Ostrożnie wałkuję z ciasta placek grubości ok. 0,5 cm, wykrajam radełkiem lub nożem prostokąty.
Ostrożnie przenoszę je na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20-25 minut.
Ciasteczka po upieczeniu powinny być złote.
Przepis autorski