0
(0)
Korzenny syrop z pomarańczy
Ten korzenny syrop z pomarańczy jest niezwykle pyszny i można go wykorzystać jako dodatek do wielu smakołyków. Będzie świetny do kawy, herbaty lub drinków, do deserów czy kremów, dobrze zaromatyzuje też ciasto.
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 1 duża cytryna
- 1 szklanka ksylitolu (lub cukru)
- 5 goździków
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren kardamonu
Przygotowanie:
Wyciskam sok z obu pomarańczy i cytryny, przelewam go do rondelka, dodaję ksylitol (cukier) i przyprawy.
Zagotowuję powoli, po czym zmniejszam ogień i pozwalam gotować się syropowi przez 20 minut.
Gorący syrop przez sitko przelewam do butelek, zakręcam. Przechowuję w ciemnym miejscu.