Korzenna ucierana babeczka i muffinki

Korzenna ucierana babeczka
0
(0)

Korzenna ucierana babeczka (i muffinki)

Od wielu lat mam słabość do wyszukiwania ładnych naczyń, zwłaszcza glinianych. Kupiłam dziś cudną, niewielką ceramiczną foremkę z kominkiem, więc od razu zaczęłam się zastanawiać, jak ją wypróbować ? Nasunęło mi się na myśl ucierane ciasto, przy czym chciałam zrobić coś innego niż zwykłą waniliową babkę – dlatego jest korzenna 😉 Do mojej foremki wykorzystałam 1/4 część ciasta, z reszty powstały muffiny.

Składniki:

  • 250 g. miękkiego masła
  • 1 prawie pełna szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika lub grzańca
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę, wbijam po jednym jajka, nie przestając ucierać masy.

Stopniowo dodaję przesiane obie mąki z cukrem pudrem, kakao i przyprawą korzenną. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Nakładam ciasto do wysmarowanych masłem i posypanych lekko bułką tartą foremek do 3/4 ich wysokości.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-35 minut (sprawdzam patyczkiem- jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone).

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.