Koperty z dynią i kremem waniliowym
Macie ochotę na pyszne, warstwowe ciasto, wypełnione po brzegi waniliowym kremem i powidłami z dyni (też zresztą z wanilią, które robiłam kilka dni temu, przepis tutaj)? Wspaniałe smakuje! Te słodkie koperty mogą stanowić bardzo fajną przekąskę np. na drugie śniadanie w szkole czy w pracy.
Składniki (na 8 sztuk):
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka białego gładkiego twarożku
- 3/4 kostki zimnego masła
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 2 serki waniliowe po 140 g.
- 6 łyżek budyniu waniliowego w proszku – mieszam wszystko razem
Dodatkowo:
- powidła z dyni, przepis tutaj
- mleko do posmarowania ciastek
- gruby cukier do posypania ciastek
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, sól i oba cukry, dodaję masło i siekam drobno.
Dodaję serek i zagniatam szybko zwarte ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.
Rozwałkowuję w kwadrat grubości ok. 0,4 cm, wykrawam kwadraty.
Na środek każdego wykładam łyżeczkę powideł i łyżeczkę kremu, składam na pół jak na zdjęciu, dokładnie zlepiam brzegi.
Nacinam każde ciastko z góry w kilku miejscach, smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję grubym cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.
Przepis autorski