Koperty z dynią i kremem waniliowym

Koperty z dynią i kremem waniliowym
0
(0)

Koperty z dynią i kremem waniliowym

Macie ochotę na pyszne, warstwowe ciasto, wypełnione po brzegi waniliowym kremem i powidłami z dyni (też zresztą z wanilią, które robiłam kilka dni temu, przepis tutaj)? Wspaniałe smakuje! Te słodkie koperty mogą stanowić bardzo fajną przekąskę np. na drugie śniadanie w szkole czy w pracy.

Składniki (na 8 sztuk):

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka białego gładkiego twarożku
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • 2 serki waniliowe po 140 g.
  • 6 łyżek budyniu waniliowego w proszku – mieszam wszystko razem

Dodatkowo:

  • powidła z dyni, przepis tutaj
  • mleko do posmarowania ciastek
  • gruby cukier do posypania ciastek

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, sól i oba cukry, dodaję masło i siekam drobno.

Dodaję serek i zagniatam szybko zwarte ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.

Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.

Rozwałkowuję w kwadrat grubości ok. 0,4 cm, wykrawam kwadraty.

Na środek każdego wykładam łyżeczkę powideł i łyżeczkę kremu, składam na pół jak na zdjęciu, dokładnie zlepiam brzegi.

Nacinam każde ciastko z góry w kilku miejscach, smaruję powierzchnię mlekiem, posypuję grubym cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.