0
(0)
Kompot z aronii
Aronia zawiera dużo przeciwutleniaczy tak dobrych dla naszego organizmu, poza tym dostarcza nam cenne makro – i mikroelementy jak żelazo, wapń i jod, więc warto przygotować z niej trochę smacznych przetworów na zimę. Dziś – kompot.
Składniki (na 5-6 słoików 0,9 l ):
- 1 kg owoców aronii
- ok. 5 l. wody
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myję i przebieram. Wodę z cukrem zagotowuję.
Do wyparzonych słoików wsypuję owoce do 1/4 wysokości, po czym zalewam je gorącym syropem i dokładnie zakręcam.
Pasteryzuję przez ok. 20 minut, po czym odwracam gorące kompoty do góry dnem i pozostawiam do ostudzenia.
Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis autorski