Kompot z aronii

Kompot z aronii 3
0
(0)

Kompot z aronii

Aronia zawiera dużo przeciwutleniaczy tak dobrych dla naszego organizmu, poza tym dostarcza nam cenne makro – i mikroelementy jak żelazo, wapń i jod, więc warto przygotować z niej trochę smacznych przetworów na zimę. Dziś – kompot.

Składniki (na 5-6 słoików 0,9 l ):

  • 1 kg owoców aronii
  • ok. 5 l. wody
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myję i przebieram. Wodę z cukrem zagotowuję.

Do wyparzonych słoików wsypuję owoce do 1/4 wysokości, po czym zalewam je gorącym syropem i dokładnie zakręcam.

Pasteryzuję przez ok. 20 minut, po czym odwracam gorące kompoty do góry dnem i pozostawiam do ostudzenia.

Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.