Kompot wiśniowy

Kompot wiśniowy
0
(0)

Kompot wiśniowy

Chciałabym przekonać osoby, które są zdania, że przygotowywanie przetworów na zimę jest a) zbyt trudne b) zbyt czasochłonne c) zbyt drogie – że to błędne założenia 🙂

Na przykład taki pyszny kompot – cena wiśni jest w tej chwili niska, a samo przygotowanie to doprawdy pestka. Czasu też nie zajmie nam to zbyt wiele. Zachęcam do wypróbowania, a zimą sięgniemy do własnych zapasów z wielką przyjemnością i satysfakcją.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych wiśni
  • 5-6 słoików typu twist-off (pojemność 0,8 l)
  • ok. 20 łyżek cukru
  • gorąca, zagotowana woda

Przygotowanie:

Słoiki dokładnie myję i wyparzam przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni C.

Wiśnie myję pod bieżącą wodą. Napełniam nimi słoiki do wysokości 3/4.

Do każdego słoika wsypuję 3 do 4 łyżek cukru, po czym zalewam gorącą wodą.

Zakręcam pokrywki, wstawiam słoiki do garnka z grubym dnem, uprzednio wyłożywszy je gazetą.

Dolewam do garnka tyle gorącej wody, by sięgała lekko ponad powierzchnię owoców.

Pasteryzuję słoiki przez o. 15 minut ( woda ma się lekko gotować), po czym wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.

Przechowuję kompoty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.