Kompot wiśniowy
Chciałabym przekonać osoby, które są zdania, że przygotowywanie przetworów na zimę jest a) zbyt trudne b) zbyt czasochłonne c) zbyt drogie – że to błędne założenia 🙂
Na przykład taki pyszny kompot – cena wiśni jest w tej chwili niska, a samo przygotowanie to doprawdy pestka. Czasu też nie zajmie nam to zbyt wiele. Zachęcam do wypróbowania, a zimą sięgniemy do własnych zapasów z wielką przyjemnością i satysfakcją.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych wiśni
- 5-6 słoików typu twist-off (pojemność 0,8 l)
- ok. 20 łyżek cukru
- gorąca, zagotowana woda
Przygotowanie:
Słoiki dokładnie myję i wyparzam przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni C.
Wiśnie myję pod bieżącą wodą. Napełniam nimi słoiki do wysokości 3/4.
Do każdego słoika wsypuję 3 do 4 łyżek cukru, po czym zalewam gorącą wodą.
Zakręcam pokrywki, wstawiam słoiki do garnka z grubym dnem, uprzednio wyłożywszy je gazetą.
Dolewam do garnka tyle gorącej wody, by sięgała lekko ponad powierzchnię owoców.
Pasteryzuję słoiki przez o. 15 minut ( woda ma się lekko gotować), po czym wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.
Przechowuję kompoty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.