Kolorowe mini bezy

Kolorowe mini bezy
5
(10)

Kolorowe mini bezy

Kolorowe bezy są bardzo łatwe w przygotowaniu, tylko ich suszenie wymaga trochę czasu. Bardzo często robię je w pracy, i lubię takie pastelowe, delikatne kolory. Do nich wystarczy dobrać równie pasujące cukrowe posypki, i efekt zawsze jest zachwycający!

Możesz je zapakować i przygotować jako prezent dla kogoś bliskiego, pięknie ozdobić nimi stół lub ciasto, pokruszone użyć do deserów!

Składniki:

  • 240 g białka
  • szczypta soli
  • 340 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy, np. różowy
  • kolorowe posypki cukrowe

Przygotowanie:

Białko wlewam do misy miksera, dodaję sól i zaczynam ubijać. Gdy piana zaczyna sztywnieć, dodaję po łyżce cukier puder, każdorazowo czekając kilkanaście sekund. W ten sposób ubijam bezę aż do skończenia cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, jeszcze kilka minut miksuję na pełnych obrotach.

Ubitą pianę dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję troszkę różowego barwnika (mieszam go dokładnie łopatką).

Do worka cukierniczego z końcówką róża 8 mm nakładam ubitą pianę, na przemian po łyżce każdego koloru, aż do wyczerpania.

Na dwie płaskie blachy z papierem, najlepiej takie z wyposażenia piekarnika, wyciskam okrągłe bezy o średnicy ok. 4 cm.

Bezy suszę 2-4 godziny w uchylonym piekarniku nagrzanym do 80 stopni C, z włączonym termoobiegiem.

Gotowe bezy powinny być zupełnie wysuszone.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 10

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry