Kołaczyki z truskawkami i kremem waniliowym
Ciasto serowe to jedna z moich kulinarnych miłości. Kocham je za prostotę, cudowne możliwości, za gładkość i delikatność:) Tak tak, i nie tylko o smaku mowa, bo jest cudowne w zagniataniu. Lubię, gdy przygotowywanie posiłku niesie za sobą przyjemność:)
Z waniliowym kremem, z truskawkami – te kołaczyki podbiją Wasze serca! Nie wyobrażam sobie, by mogło być inaczej.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kostka zimnego masła
- 1 szklanka gładkiego białego serka
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 200 g. serka mascarpone
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie w miseczce składniki kremu.
Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję serek i sól – szybko zagniatam ciasto.
Schładzam je w lodówce przez godzinę.
Ciasto dzielę na 20-25 równych części, z każdej formuję kulkę.
Spłaszczam kulki tak, by powstały placuszki z wyższym brzegiem (średnica 7-8 cm).
Wykładam na każde ciasto porcję dżemu, a na niego porcję kremu.
Wyrównuję powierzchnię i przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski