Orzeźwiający koktajl z pokrzywy i czerwonego grapefruita
Na porannym spacerze po mojej ukochanej łące – mam wrażenie że teraz jest najpiękniejsza, najobfitsza- zerwaliśmy sporo pięknych, młodziutkich pokrzyw.
Aż prosiły się, by je zauważyć i jakoś wykorzystać. Nawet lekko poparzone paluchy nie odebrały mi nic z przyjemności jaką miałam z tego spaceru 🙂
A po powrocie i krótkiej chwili mogliśmy przygotować ten oto bardzo smaczny i orzeźwiający koktajl z pokrzywy i czerwonego grapefruita
Składniki (na 1 litr):
- kilka garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 czerwony grapefruit
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- 3/4 litra lekko gazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
Pokrzywę dokładnie płuczę w zimnej wodzie, po czym obrywam listki. Łodygi wyrzucam.
Wyciskam sok z grapefruita i cytryny.
Do dzbanka blendera wkładam pokrzywę, porwaną na kawałki pietruszkę z łodygami, cukier i wyciśnięte soki, miksuję drobno.
Uzupełniam wodą mineralną, ewentualnie jeszcze dosładzam.
Przecedzam przez sitko żeby pozbyć się liścianych farfocli 🙂
Przelewam do szczelnie zamykanej butelki.
Koktajl można w lodówce przechować 2-3 dni.
Przepis autorski
Spróbujcie też innej wersji koktajlu pokrzywowego jaką znajdziecie tutaj 🙂