Kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym
Biszkoptowe ciasto, przełożone aksamitnym czekoladowym kremem. Bez piekarnika. Bez spędzania godzin w kuchni.
Na ten deser potrzebujecie 20 minut.
Już jest kawa… Jest i deser 🙂
Zapraszam!
Składniki na 2 sztuki (patelnia o średnicy 15 cm):
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki maki pszennej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 czubata łyżka serka mascarpone
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam serek mascarpone z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodaję czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli wodnej, w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku).
W miseczce ubijam trzepaczką jajko z mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i wylewam połowę ciasta, smażę na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Każdy biszkoptowy omlet smaruję połową kremu czekoladowego, składam na pół i oprószam cukrem pudrem.
Przed podaniem kroję w trójkąty.
Przepis autorski