Kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym

Kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym
0
(0)

Kokosowy biszkopt z kremem czekoladowym

Biszkoptowe ciasto, przełożone aksamitnym czekoladowym kremem. Bez piekarnika. Bez spędzania godzin w kuchni.
Na ten deser potrzebujecie 20 minut.
Już jest kawa… Jest i deser 🙂
Zapraszam!

Składniki na 2 sztuki (patelnia o średnicy 15 cm):

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam serek mascarpone z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodaję czekoladę (rozpuszczoną w kąpieli wodnej, w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku).

W miseczce ubijam trzepaczką jajko z mlekiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła i wylewam połowę ciasta, smażę na średnim ogniu z obu stron na złoto.

Każdy biszkoptowy omlet smaruję połową kremu czekoladowego, składam na pół i oprószam cukrem pudrem.

Przed podaniem kroję w trójkąty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.