Kokosowe kocie oczka

5
(1)

Kokosowe kocie oczka

Kokosowe kocie oczka – lekkie, pyszne, niewątpliwie bardzo słodkie, ale podane z filiżanką gorzkiej kawy – idealne!

Składniki:

  • 100 g. białka w temperaturze pokojowej
  • 200 g. cukru pudru
  • ok. 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek słodkiej śmietanki (lub mleka)
  • posiekane (dowolne) orzeszki

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję po łyżce cukru pudru, aż do jego wykończenia.

Ubita beza powinna być lśniąca i sztywna. Do bezy dosypuję wiórki kokosowe, i delikatnie wszystko mieszam łopatką (już nie używam miksera!).

Masę przekładam do rękawa cukierniczego, i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kokosanki w kształcie jak na zdjęciach – podłużne paseczki (co najmniej dwie warstwy, jedna na drugiej).

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 15-20 minut. Kokosanki powinny być lekko zezłocone.

Połamaną lub posiekaną czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, po czym zanurzam w niej jeden koniec każdej kokosanki, a potem czekoladę posypuję drobno posiekanymi orzeszkami.

Odkładam do zastygnięcia czekolady.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.