Kokosowe kocie oczka
Kokosowe kocie oczka – lekkie, pyszne, niewątpliwie bardzo słodkie, ale podane z filiżanką gorzkiej kawy – idealne!
Składniki:
- 100 g. białka w temperaturze pokojowej
- 200 g. cukru pudru
- ok. 1 szklanki wiórków kokosowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek słodkiej śmietanki (lub mleka)
- posiekane (dowolne) orzeszki
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję po łyżce cukru pudru, aż do jego wykończenia.
Ubita beza powinna być lśniąca i sztywna. Do bezy dosypuję wiórki kokosowe, i delikatnie wszystko mieszam łopatką (już nie używam miksera!).
Masę przekładam do rękawa cukierniczego, i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kokosanki w kształcie jak na zdjęciach – podłużne paseczki (co najmniej dwie warstwy, jedna na drugiej).
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 15-20 minut. Kokosanki powinny być lekko zezłocone.
Połamaną lub posiekaną czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, po czym zanurzam w niej jeden koniec każdej kokosanki, a potem czekoladę posypuję drobno posiekanymi orzeszkami.
Odkładam do zastygnięcia czekolady.