Keks waniliowy na białkach

Keks waniliowy na białkach
0
(0)

Keks waniliowy na białkach

Ucieszyłam się bardzo, gdy znalazłam przepis na ten keks, bo gdy zostają białka (a przy moim częstym pieczeniu ciasteczek zostają w duuużych ilościach) chciałoby się je zawsze jakoś rozsądnie wykorzystać. Mrożę je oczywiście, ale jak duży można mieć zapas mrożonych białek?

A teraz o keksie. Upiekłam go wieczorem, spróbowałam gdy był jeszcze ciepły i stwierdziłam, że napiszę Wam, żebyście dodali ciut mniej masła. Ciasto wydawało mi się nieco za tłuste. Niecierpliwość to wada i może nas w życiu zaprowadzić w ślepy zaułek 😉 Wystarczyło poczekać do rana. Keks jest naprawdę pyszny – gdzież tam tłusty! absolutnie nie! Pieczcie go natychmiast, gdy tylko zużyjecie 8 żółtek 😉

Składniki na dużą keksówkę:

  • 8 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g. masła – rozpuszczonego, ostudzonego
  • łącznie ok. 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki i orzechy laskowe)

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • 1 łyżeczka mąki do oprószenia bakalii

Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję cukier waniliowy i cukier puder.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na przemian z masłem dodaję do piany, jednocześnie delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką.

Na koniec delikatnie staram się wmieszać bakalie (wcześniej oprószone mąką).

Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy keksowej.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut. Gorące smaruję masłem i posypuję grubą warstwą cukru pudru.

Przepis pochodzi z książki “Dobra kuchnia. Ciasta z blachy” Wydawnictwa Dragon.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry