Kawowiec

Kawowiec
5
(4)

Kawowiec

Tym ciastem zachwyciłam się już jakiś czas temu, gdy jadłam je pierwszy raz u znajomych. Nasza koleżanka Stasia doskonale piecze i zawsze raczy nas pysznościami, muszę jednak przyznać że to ciemne, bardzo wilgotne, mocno kawowe ciasto z niezwykle delikatną masą śmietanową urzekło mnie szczególnie.

Miałam duży problem, bo tak bardzo nie podobała mi się nazwa, pod jaką ten smakołyk był zapisany w przepisie, że musiałam jakoś inaczej je nazwać – kawowiec wydał mi się odpowiednim imieniem dla tego kawowo-śmietanowego cuda:)

Aha, ciasto jest niezwykle szybkie i proste – zwłaszcza że biszkopt upiekłam wczoraj, rano tylko ubiłam śmietanę i przygotowałam masę – naprawdę jest warte grzechu i bardzo, bardzo je wszystkim polecam!

Składniki (blacha 20×30 cm):

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao

Krem:

  • 0,5 l. śmietanki 30%
  • 0,5 kg sera z wiaderka (niesłodzonego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Do nasączenia ciasta:

  • mocna zaparzona kawa

Dodatkowo:

  • kawa mielona do posypania ciasta

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka ubijam z cukrem na bardzo puszystą masę, miksując dodaję olej a na końcu przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wylewam ciasto na blachę (dno wyłożyłam papierem, natłuściłam masłem i oprószyłam mąką).

Piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.

Masa:

Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietany-fixy i stopniowo ser, do uzyskania gładkiej masy.

Ostudzony biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną kawą.

Wykładam połowę masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą częścią biszkoptu. Ten również nasączam kawą, i wykładam pozostałą cześć masy.

Po wyrównaniu jej powierzchni oprószam całość kawą przesianą przez sitko.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia po zrobieniu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry