0
(0)
Kawowe rogaliki
Malutkie, na dwa kęsy, intensywnie kawowe. Słodkie umilacze popołudnia z książką 🙂
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 duża łyżka kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczką kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Siekam margarynę z masłem, dodaję żółtka , cukier i kawę, zagniatam szybko ciasto.
Chłodzę je w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wałkuję na placek grubości ok. 3 mm, kroję w kwadraty o boku 8-9 cm, a później na trójkąty ( jak na zdjęciu).
Na każdym dłuższym boku trójkąta rozsmarowuję troszkę powideł ( nie za dużo), zwijam od tej części począwszy, nadając kształt rogalika.
Układam na blasze wyłożonej papierem i piekę przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski