Kawowe rogaliki

Kawowe rogaliki
0
(0)

Kawowe rogaliki

Malutkie, na dwa kęsy, intensywnie kawowe. Słodkie umilacze popołudnia z książką 🙂

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 duża łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczką kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Siekam margarynę z masłem, dodaję żółtka , cukier i kawę, zagniatam szybko ciasto.

Chłodzę je w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Wałkuję na placek grubości ok. 3 mm, kroję w kwadraty o boku 8-9 cm, a później na trójkąty ( jak na zdjęciu).

Na każdym dłuższym boku trójkąta rozsmarowuję troszkę powideł ( nie za dużo), zwijam od tej części począwszy, nadając kształt rogalika.

Układam na blasze wyłożonej papierem i piekę przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Podaję z cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.