Kawowe batoniki z kaszy kuskus z bakaliami

Kawowe batoniki z kaszy kuskus z bakaliami
5
(1)

Kawowe batoniki z kaszy kuskus z bakaliami

Warto przygotować w domu energetyczne, pyszne batoniki , które można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Podstawą moich zdrowych słodkości jest bardzo lekkostrawna i bogata w białko kasza kuskus. Batonikom nadałam kawowy smak, a pełne są pysznych ziaren słonecznika, rodzynek i jagód goji, niezwykle smacznych i naturalnie słodkich.

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy kuskus (sklep)
  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 białko (z 1 jajka)
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki jagód goji (sklep)
  • 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalewam gorącą kawą, przykrywam i odstawiam na 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.

Pozostawiam ją do ostygnięcia, po czym dodaję do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji.

Białko lekko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do pozostałych składników.

Mieszam dokładnie i wykładam na blaszkę (z papierem do pieczenia), rozprowadzam na grubość 0,5 cm, wyrównuje powierzchnię i przyciskam ją łyżką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut, po czym podwyższam temperaturę do 210 stopni na 5 minut.

Pozostawiam do całkowitego ostudzenia, po czym kroję ostrym nożem w podłużne batoniki.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.