Kawowe batoniki z kaszy kuskus z bakaliami
Warto przygotować w domu energetyczne, pyszne batoniki , które można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Podstawą moich zdrowych słodkości jest bardzo lekkostrawna i bogata w białko kasza kuskus. Batonikom nadałam kawowy smak, a pełne są pysznych ziaren słonecznika, rodzynek i jagód goji, niezwykle smacznych i naturalnie słodkich.
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy kuskus (sklep)
- 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka miodu
- 1 białko (z 1 jajka)
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki jagód goji (sklep)
- 2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewam gorącą kawą, przykrywam i odstawiam na 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.
Pozostawiam ją do ostygnięcia, po czym dodaję do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji.
Białko lekko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do pozostałych składników.
Mieszam dokładnie i wykładam na blaszkę (z papierem do pieczenia), rozprowadzam na grubość 0,5 cm, wyrównuje powierzchnię i przyciskam ją łyżką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut, po czym podwyższam temperaturę do 210 stopni na 5 minut.
Pozostawiam do całkowitego ostudzenia, po czym kroję ostrym nożem w podłużne batoniki.
Przepis autorski