Katalonka

Katalonka
0
(0)

Katalonka

Warstwowe, kremowe, lekko cytrusowe w smaku – pyszne ciasto do kawy. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, przy okazji pieczenia ciastek serowych. Z ciasta serowego są blaty, a delikatny krem zrobiłam na bazie budyniu na żółtkach, ze skórką pomarańczową i cytrynową.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • Blaty serowe (5 sztuk):
  • 150 g masła, wyjętego 15 minut wcześniej w lodówki
  • 350 g twarogu z wiaderka
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g cukru waniliowego
  • 10 żółtek
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 200 g miękkiego masła

Karmel:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • prażone płatki migdałowe

Przygotowanie:

Blaty serowe:

Wszystkie składniki umieszczam w misce (masło posiekane na kawałki) i zagniatam jednolite ciasto.

Ciasto dzielę na 5 równych części, każdą zawijam w folię spożywczą i odkładam wszystkie na 15 minut do lodówki.

Po kolei rozwałkowuję każdą część na wielkość blachy – dno blachy wykładam papierem. Placki będą bardzo cienkie.

Piekę 5 placków – 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Krem:

Zaczynam od ugotowania budyniu:

W 1/3 ilości mleka rozprowadzam żółtka, oba cukry i skrobię.

Resztę mleka podgrzewam razem ze startą skórką z cytryny i pomarańczy, wlewam zawiesinę z żółtkami i mieszając gotuję, aż powstanie delikatny (nie będzie gęsty!) budyń. Uwaga, żeby go nie przypalić.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą w taki sposób, by przylegała do jego powierzchni.

Zostawiam do przestudzenia.

Do chłodnego budyniu dodaję w kawałkach miękkie masło, i blenduję wszystko do uzyskania bardzo gładkiego kremu (pozostanie rzadki).

Krem dzielę na 5 części (jedna trochę mniejsza, niż pozostałe).

Karmel:

W rondelku umieszczam so z cytryny i cukier trzcinowy. 

Gotuję, mieszając, przez ok. 5 minut, aż karmel zgęstnieje (uwaga, bardzo gorące!)

Od razu dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia.

Złożenie:

Każdy placek przekładam kremem, ostatni pokrywam najmniejszą częścią.

Boki ciasta również pokrywam kremem.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na noc do lodówki.

Następnego dnia ozdabiam ciasto karmelem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.