Karpatka

Karpatka
4.6
(10)

Karpatka

Klasyk wśród ciast – pyszna karpatka, czyli delikatne ciasto parzone przełożone dużą ilością wspaniałego kremu budyniowego!

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto (2 placki):

  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masło do posmarowania blach
  • mąka do oprószenia blach

Przygotowanie:

Krem budyniowy:

Budyń do kremu można ugotować dzień wcześniej.

Odlewam szklankę mleka i rózgą bardzo dokładnie mieszam je z żółtkami i obiema mąkami.

Resztę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym.

Gdy mleko się zagotuje, zmniejszam moc palnika i mieszając wlewam zawiesinę z żółtkami i mąką.

Gotuję, nie przerywając mieszania, aż powstanie dość gęsty budyń.

Ugotowany budyń przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą w ten sposób, by dotykała jego powierzchni, i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.

Miękkie masło miksuję, by je napowietrzyć, a potem dalej miksując dodaję po łyżce chłodny budyń, każdorazowo miksując do połączenia.

Placki z ciasta parzonego:

W dużym garnku rozpuszczam masło w wodzie ze szczyptą soli.

Gdy masło się rozpuści, zdejmuję garnek z ognia, i wsypuję mąkę.

Energicznie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Ponownie stawiam garnek na kuchence (niewielka moc) i ciągle mieszając podgotowuję przez kilka minut.

Ciasto ma ładnie odstawać od boków garnka.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na 15 minut, żeby trochę wystygło.

Następnie dodaję do ciasta proszek do pieczenia i pierwsze jajko.

Mieszam aż wszystko całkowicie się połączy.

W ten sposób należy wmieszać pozostałe jajka.

Można oczywiście wymieszać je za pomocą miksera, ja jednak wolę to robić ręcznie – moim zdaniem ciasto wychodzi wtedy lepsze.

Ciasto dzielę na 2 równe części i rozsmarowuję za pomocą łyżki na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Będzie to łatwiejsze, jeśli będziesz moczyć łyżkę w zimnej wodzie.

Przed włożeniem blachy do pieca na cieście widelcem robię kilka zawijasów – to spowoduje, że w trakcie pieczenia wyrosną większe górki 😉

Każdy placek piekę przez 35 minut w temperaturze 185 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Złożenie ciasta:

Na blaszce układam jeden placek i na niego wykładam cały krem.

Wyrównuję krem, przykrywam drugim plackiem, dociskam.

Ciasto chowam do lodówki na minimum kilka godzin.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 10

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

  1. Ten przepis to jakiś żart. Krem płynie jest za mało masła w porównaniu do ilości budyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.