Karpatka z kremem kajmakowym
Taka karpatka z kremem kajmakowym to wspaniałe ciasto parzone, które w trakcie pieczenia pięknie rośnie, tworząc charakterystyczne górki.
A do tego aksamitny, budyniowo-kajmakowy krem.
Składniki (blacha 25 x 35 cm):
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g. masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5-6 małych jajek
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1,5 kostki miękkiego masła (300 g)
- 0,5 szklanki cukru
- 4 pełne łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wodę zagotowuję z masłem i szczyptą soli, po czym wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, jednolita, gęsta masa.
Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam masę do przestudzenia.
Zimną miksuję z jajkami, dodając je po kolei i za każdym razem miksując.
Jednolite, gładkie ciasto dzielę na 2 części; każdą część ciasta wykładam na blachę natłuszczoną masłem i oprószoną mąką, rozprowadzam równomiernie.
Piekę 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Upieczone placki odkładam do przestudzenia.
Krem:
Zagotowuję połowę mleka z cukrami.
W pozostałym mleku roztrzepuję żółtka, oraz obie mąki – jednolitą masę wlewam do zagotowanego, zestawionego z ognia mleka, energicznie mieszając rózgą, by nie utworzyły się grudki.
Budyń odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
Masło ubijam mikserem przez 2,3 minuty, by stało się puszyste, po czym miksując dalej dodaję po łyżce zimnego budyniu, oraz kajmaku.
Krem powinien być zupełnie gładki i jednolity.
Kremem przekładam oba blaty ciasta; całość oprószam cukrem pudrem.
Dla wielbicieli kremu kajmakowego polecam jeszcze taki oto deser 🙂