Kajmak z czekoladą – słodkie szaleństwo
Kajmak z czekoladą – szaleństwo, bo czy może być coś jeszcze słodszego ? Ale uwierzcie, ten deser jest pyszny 🙂 Odpowiednio dawkowany, bo z całą pewnością nie da się go zjeść dużo, poprawi nastrój, doda energii i sprawi, że świat będzie jeszcze piękniejszy.
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny
- 3 łyżki mleka skondensowanego
- 1,5 szklanki cukru
- 1-1,5 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie granulowane)
- odrobina olejku waniliowego
- 1 tabliczka ulubionej ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewam mleko skondensowane i dodaję margarynę, podgrzewam razem do jej rozpuszczenia.
Dodaję olejek i cukier, mieszając doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam z ognia.
Po lekkim przestudzeniu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku, aż masa będzie jednolita i gęsta.
Niewielkie prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą.
Wykładam połowę mlecznej masy (ciągle jeszcze ciepłej), po czym na powierzchnię wrzucam pokruszoną czekoladę – przykrywam pozostałą częścią masy.
Przykrywam całość folią, opatulając ściśle powstały mleczny blok i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Przed podaniem kroję w maleńkie kawałki.
Przepis autorski