Kajmak z czekoladą

Kajmak z czekoladą
0
(0)

Kajmak z czekoladą – słodkie szaleństwo

Kajmak z czekoladą – szaleństwo, bo czy może być coś jeszcze słodszego ? Ale uwierzcie, ten deser jest pyszny 🙂 Odpowiednio dawkowany, bo z całą pewnością nie da się go zjeść dużo, poprawi nastrój, doda energii i sprawi, że świat będzie jeszcze piękniejszy.

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki mleka skondensowanego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie granulowane)
  • odrobina olejku waniliowego
  • 1 tabliczka ulubionej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlewam mleko skondensowane i dodaję margarynę, podgrzewam razem do jej rozpuszczenia.

Dodaję olejek i cukier, mieszając doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam z ognia.

Po lekkim przestudzeniu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku, aż masa będzie jednolita i gęsta.

Niewielkie prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą.

Wykładam połowę mlecznej masy (ciągle jeszcze ciepłej), po czym na powierzchnię wrzucam pokruszoną czekoladę – przykrywam pozostałą częścią masy.

Przykrywam całość folią, opatulając ściśle powstały mleczny blok i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, najlepiej w lodówce.

Przed podaniem kroję w maleńkie kawałki.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.