Jogurtowe racuchy z jabłkami

Jogurtowe racuchy z jabłkami
5
(4)

Jogurtowe racuchy z jabłkami

Niedzielne popołudnie to dobry czas na przygotowanie drożdżowych racuchów z jabłkami – jogurtowych, lekko maślanych. Są pyszne! Delikatne, puszyste i pełne soczystych jabłek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego + 2 łyżki do zaczynu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła (rozpuszczone)
  • 3-4 duże, słodkie jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru, pół łyżki mąki i 2 łyżki lekko podgrzanego jogurtu.

Mieszam i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn lekko podrósł.

Do miski wsypuję resztę mąki, dodaję pozostałe składniki (bez jabłek) i podrośnięty zaczyn. Mieszam do uzyskania dość gęstego, gładkiego ciasta.

Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.

Miskę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce – na 30-40 minut, do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto dobrze wyrosło, bo wtedy racuchy będą pulchne i delikatne.

Przed smażeniem mieszam wyrośnięte ciasto.

Rozgrzewam olej na patelni (powinien zakrywać dno) i na dość mocnym ogniu smażę racuchy (wykładam po łyżce ciasta) – na rumiano z obu stron.

Podczas smażenia na patelni powinno być ciągle sporo oleju.

Po usmażeniu wykładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry