Jogurtowa panna cotta z malinami

Jogurtowa panna cotta z malinami
5
(1)

Jogurtowa panna cotta z malinami

Proszę, oto idealny deser na ciepłe dni!

Jogurtowa panna cotta to lekki i wyśmienity deser, a jeśli poda się go z pysznymi malinami w syropie, smakuje po prostu wspaniale. Ma orzeźwiający, lekko kwaskawy smak, który idealnie współgra ze słodyczą owoców.

Jako dodatek polecam Ci owoce w syropie; ja użyłam malin w syropie ze sklepu Eterno. Smakują dokładnie tak samo jak te z mojego dzieciństwa, zbierane w lesie z mamą, zasypane cukrem; i dla mnie – dziecka – w iście czarodziejski sposób zmieniające się potem w karmazynowy, cudowny, pełen smaku i słodyczy deser.

Jogurtowa panna cotta z malinami – przepis:

Składniki:

  • 200 g. jogurtu greckiego
  • 10 g. erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • 2 listki żelatyny (lub ok. 3 g)
  • maliny w syropie, polecam sklep Eterno
  • świeże maliny
  • świeża mięta lub melisa do przybrania
  • liofilizowane maliny do posypania deserów

Przygotowanie:

Listki żelatyny zalewam w niewielkim naczyniu zimną wodą i odstawiam na kilka minut (jeśli masz żelatynę w proszku, zalej ją odrobiną wody, by napęczniała)

Jogurt mieszam z erytrytolem, by ten się rozpuścił, po czym przekładam 2 łyżki do oddzielnego naczynia.

Do odłożonego jogurtu dodaję odciśniętą z wody, namoczoną żelatynę i dokładnie mieszam, a potem podgrzewam przez chwilę (nie zagotowuję!) np. w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła.

Łączę jogurt z żelatyną z pozostałym, dodaję ziarenka wanilii (laskę wanilii przekrajam wzdłuż na pół, i ostrożnie ostrzem noża wyjmuję ziarenka), jeszcze raz dokładnie mieszam.

Jogurt z żelatyną i wanilią odstawiam na 5-10 minut do lodówki, by zaczął tężeć (lekko!)

Na dnie szklanych naczyń układam po kilka świeżych malin, a potem po połowie masy jogurtowej.

Na górę każdego deseru wykładam 1-2 łyżki malin w syropie, posypuję liofilizowanymi malinami i dokładam świeże listki męty lub melisy.

Desery podaję schłodzone.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.