Jogurtowa panna cotta z malinami
Proszę, oto idealny deser na ciepłe dni!
Jogurtowa panna cotta to lekki i wyśmienity deser, a jeśli poda się go z pysznymi malinami w syropie, smakuje po prostu wspaniale. Ma orzeźwiający, lekko kwaskawy smak, który idealnie współgra ze słodyczą owoców.
Jako dodatek polecam Ci owoce w syropie; ja użyłam malin w syropie ze sklepu Eterno. Smakują dokładnie tak samo jak te z mojego dzieciństwa, zbierane w lesie z mamą, zasypane cukrem; i dla mnie – dziecka – w iście czarodziejski sposób zmieniające się potem w karmazynowy, cudowny, pełen smaku i słodyczy deser.
Jogurtowa panna cotta z malinami – przepis:
Składniki:
- 200 g. jogurtu greckiego
- 10 g. erytrytolu
- 1 laska wanilii
- 2 listki żelatyny (lub ok. 3 g)
- maliny w syropie, polecam sklep Eterno
- świeże maliny
- świeża mięta lub melisa do przybrania
- liofilizowane maliny do posypania deserów
Przygotowanie:
Listki żelatyny zalewam w niewielkim naczyniu zimną wodą i odstawiam na kilka minut (jeśli masz żelatynę w proszku, zalej ją odrobiną wody, by napęczniała)
Jogurt mieszam z erytrytolem, by ten się rozpuścił, po czym przekładam 2 łyżki do oddzielnego naczynia.
Do odłożonego jogurtu dodaję odciśniętą z wody, namoczoną żelatynę i dokładnie mieszam, a potem podgrzewam przez chwilę (nie zagotowuję!) np. w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła.
Łączę jogurt z żelatyną z pozostałym, dodaję ziarenka wanilii (laskę wanilii przekrajam wzdłuż na pół, i ostrożnie ostrzem noża wyjmuję ziarenka), jeszcze raz dokładnie mieszam.
Jogurt z żelatyną i wanilią odstawiam na 5-10 minut do lodówki, by zaczął tężeć (lekko!)
Na dnie szklanych naczyń układam po kilka świeżych malin, a potem po połowie masy jogurtowej.
Na górę każdego deseru wykładam 1-2 łyżki malin w syropie, posypuję liofilizowanymi malinami i dokładam świeże listki męty lub melisy.
Desery podaję schłodzone.