Jesienne ciasto owocowe z imbirem

Jesienne ciasto owocowe z imbirem
0
(0)

Jesienne ciasto owocowe z imbirem

Jeśli lubisz wilgotne, korzenne ciasta z owocami, polecam mój łatwy i pyszny jesienny placek z apetyczną polewą z chałwy 🙂
Można do niego wykorzystać różne suszone owoce i orzechy, w zależności od gustu.

Szukasz innego ciasta na jesień? Zapraszam po przepis na ciasto marchewkowe.

Składniki na blachę 25 x 35 cm:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru (do 3/4 szklanki, radzę spróbować surowego ciasta)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 6-8 śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki posiekanych, prażonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Polewa:

  • chałwa waniliowa (ok. 120 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • słodka śmietanka lub mleko
  • 1-2 łyżki gładkiego mleka w proszku

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • suszone owoce i orzechy do posypania

Przygotowanie:

Obieram jabłka i kroję je w kostkę ok. 0,5-1 cm, podobnie kroję śliwki.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i goździkami.

Jajka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję mleko i olej.

Gdy się połączą, dodaję mąkę z przyprawami i ucieram by ciasto było jednolite.

Dodaję pokrojone owoce, oraz rodzynki i orzechy laskowe, wszystko mieszam.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Polewa:

W rondelku rozpuszczam pokruszoną chałwę, masło, cukier puder i kilka łyżek śmietanki, a gdy masa będzie jednolita i gładka, dodaję mleko w proszku.

Ucieram by wszystko się połączyło.

Wylewam polewę na ciasto, posypuję pokrojonymi suszonymi owocami i posiekanymi orzechami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry