Jesienne ciasto owocowe z imbirem
Jeśli lubisz wilgotne, korzenne ciasta z owocami, polecam mój łatwy i pyszny jesienny placek z apetyczną polewą z chałwy 🙂
Można do niego wykorzystać różne suszone owoce i orzechy, w zależności od gustu.
Składniki na blachę 25 x 35 cm:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru (do 3/4 szklanki, radzę spróbować surowego ciasta)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 4 średniej wielkości jabłka
- 6-8 śliwek węgierek
- 0,5 szklanki posiekanych, prażonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
- chałwa waniliowa (ok. 120 g)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- słodka śmietanka lub mleko
- 1-2 łyżki gładkiego mleka w proszku
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- suszone owoce i orzechy do posypania
Przygotowanie:
Obieram jabłka i kroję je w kostkę ok. 0,5-1 cm, podobnie kroję śliwki.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i goździkami.
Jajka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję mleko i olej.
Gdy się połączą, dodaję mąkę z przyprawami i ucieram by ciasto było jednolite.
Dodaję pokrojone owoce, oraz rodzynki i orzechy laskowe, wszystko mieszam.
Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa:
W rondelku rozpuszczam pokruszoną chałwę, masło, cukier puder i kilka łyżek śmietanki, a gdy masa będzie jednolita i gładka, dodaję mleko w proszku.
Ucieram by wszystko się połączyło.
Wylewam polewę na ciasto, posypuję pokrojonymi suszonymi owocami i posiekanymi orzechami.