Jaglany kokosek z bitą smietaną
Jaglany kokosek z bitą smietaną to kolejne moje wymyślone ciasto z patelni, czyli jak szybko i smacznie, bez użycia piekarnika, uszczęśliwić siebie i domowników. Zrobiłam je sobie na śniadanie – cudowny początek dnia, nie uważacie?
Kilka dni temu robiłam na patelni taką biszkoptową szarlotkę, dziś postanowiłam wykorzystać kaszę jaglaną z wczorajszego obiadu. Ciasto smakuje wyśmienicie, a ta bita śmietana z zieloną herbatą…. można się rozpłynąć 🙂 Użyłam do jej przygotowania syropu “zielona herbata” firmy Eterno, który służy nam na co dzień jako doskonały dodatek do herbaty.
Składniki (na 1 porcję):
Ciasto:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- kilka kropli esencji migdałowej
- olej do posmarowania patelni
Bita śmietana:
- 3 pełne łyżki gęstej, słodkiej śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 1 -2 łyżeczki syropu “Zielona herbata” firmy Eterno
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
- starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajko i cukier puder ucieram mikserem na najwyższych obrotach – masa powinna zrobić się biała i bardzo puszysta.
Dodaję olejek migdałowy, wiórki kokosowe, kaszę i proszek do pieczenia. Ucieram jeszcze chwilę.
Patelnię (średnica 14 cm) smaruję lekko olejem (najlepiej papierem), rozgrzewam i wlewam masę.
Szczelnie przykrywam patelnię (zatykam otwór w pokrywce np. kawałkiem folii aluminiowej) i na małym ogniu smażę nie odkrywając, aż powierzchnia się zetnie.
Wtedy za pomocą talerza przekładam ciasto na drugą stronę, uprzednio natłuszczając patelnię.
Smażę jeszcze 2-3 minuty.
Odstawiam do ostudzenia.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę wlewam do naczynia, dolewam syrop i kilka sekund energicznie ucieram trzepaczką do zgęstnienia.
Gotowe, zimne ciasto kroję na 4 równe części, przekładam je śmietaną, oprószam wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.