Jaglany kokosek z bitą smietaną

Jaglany kokosek z bitą smietaną
0
(0)

Jaglany kokosek z bitą smietaną

Jaglany kokosek z bitą smietaną to kolejne moje wymyślone ciasto z patelni, czyli jak szybko i smacznie, bez użycia piekarnika, uszczęśliwić siebie i domowników. Zrobiłam je sobie na śniadanie – cudowny początek dnia, nie uważacie?

Kilka dni temu robiłam na patelni taką biszkoptową szarlotkę, dziś postanowiłam wykorzystać kaszę jaglaną z wczorajszego obiadu. Ciasto smakuje wyśmienicie, a ta bita śmietana z zieloną herbatą…. można się rozpłynąć 🙂 Użyłam do jej przygotowania syropu “zielona herbata” firmy Eterno, który służy nam na co dzień jako doskonały dodatek do herbaty.

Składniki (na 1 porcję):

Ciasto:

  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • olej do posmarowania patelni

Bita śmietana:

  • 3 pełne łyżki gęstej, słodkiej śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
  • 1 -2 łyżeczki syropu “Zielona herbata” firmy Eterno

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajko i cukier puder ucieram mikserem na najwyższych obrotach – masa powinna zrobić się biała i bardzo puszysta.

Dodaję olejek migdałowy, wiórki kokosowe, kaszę i proszek do pieczenia. Ucieram jeszcze chwilę.

Patelnię (średnica 14 cm) smaruję lekko olejem (najlepiej papierem), rozgrzewam i wlewam masę.

Szczelnie przykrywam patelnię (zatykam otwór w pokrywce np. kawałkiem folii aluminiowej) i na małym ogniu smażę nie odkrywając, aż powierzchnia się zetnie.

Wtedy za pomocą talerza przekładam ciasto na drugą stronę, uprzednio natłuszczając patelnię.

Smażę jeszcze 2-3 minuty.

Odstawiam do ostudzenia.

Bita śmietana:

Schłodzoną śmietankę wlewam do naczynia, dolewam syrop i kilka sekund energicznie ucieram trzepaczką do zgęstnienia.

Gotowe, zimne ciasto kroję na 4 równe części, przekładam je śmietaną, oprószam wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.

Jaglany kokosek z bitą smietaną 2

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry