Jabłkowe racuszki z ricottą
Delikatne jabłkowe racuszki z ricottą z nutką wanilii. Mają niezwykłą, piankową strukturę.
Składniki (porcja na 6-8 placków):
- 250 g. ricotty
- 2 średniej wielkości jajka
- szczypta soli
- 100 g. mąki pszennej
oraz:
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnie jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ricottę wykładam do miski, dodaję żółtka i oba cukry, dokładnie mieszam.
W oddzielnej miseczce ubijam na sztywno oba białka ze szczyptą soli.
Przygotowuję mąkę i proszek do pieczenia, po czym łączę masę serową z ubitym białkiem oraz mąką z proszkiem – najlepiej zrobić to w 2 etapach, a każdym razem mieszając do połączenia.
Dodaję pokrojone jabłko, mieszam, po czym wykładam łyżką porcje ciasta na średnio rozgrzany olej (w trakcie smażenia na dnie patelni powinna być ciągle cienka jego warstwa).
Formuję okrągłe racuszki.
Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony.
Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!