Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus

Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus
0
(0)

Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus

Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus nie mają w sobie mąki ani cukru, więc śmiało mogą po nie sięgnąć osoby które dbają o linię.

Może to dość nietypowe wykorzystanie kaszy kuskus, ale sama jestem pod wrażeniem, jak fajnie zachowuje się ona w słodkiej, pieczonej wersji. Od razu pomyślałam, że to będą wspaniałe ciasteczka bez grama wyrzutów sumienia po zjedzeniu;) Samo zdrowie!

A najlepszy kuskus pod słońcem kupicie w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością: Ekojawo.pl

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus, polecam sklep Ekojawo.pl
  • ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
  • 2 lub więcej łyżek miodu (jak kto lubi:))
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej, ewent. mąki ziemniaczanej (oczywiście jest w Ekojawo.pl)

oraz:

  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu, również do nabycia w sklepie Ekojawo.pl
  • szczypta startych goździków

Przygotowanie:

Mocno podgrzewam (ale nie gotuję) sok jabłkowy, po czym zalewam nim kuskus tak, by przykrył na ok. 0,5 cm jego powierzchnię w naczyniu.

Odstawiam pod przykryciem na 15 minut.

Po tym czasie przesypuję kaszę do miski i pozostawiam do ostygnięcia.

Wbijam jajko, dodaję mąkę, migdały i starte na grubej tarce jabłka – razem ze skórką.

Dodaję miód i przyprawy, mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa.

Za pomocą dwóch łyżek formuje owalne ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem.

Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 30 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.

Przepis autorski

Przed namoczeniem…

Po namoczeniu…

Zobacz też mój przepis na kawowe batoniki z kaszy kuskus

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.