Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus
Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus nie mają w sobie mąki ani cukru, więc śmiało mogą po nie sięgnąć osoby które dbają o linię.
Może to dość nietypowe wykorzystanie kaszy kuskus, ale sama jestem pod wrażeniem, jak fajnie zachowuje się ona w słodkiej, pieczonej wersji. Od razu pomyślałam, że to będą wspaniałe ciasteczka bez grama wyrzutów sumienia po zjedzeniu;) Samo zdrowie!
A najlepszy kuskus pod słońcem kupicie w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością: Ekojawo.pl
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus, polecam sklep Ekojawo.pl
- ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 jajko
- 3 jabłka
- 2 lub więcej łyżek miodu (jak kto lubi:))
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej, ewent. mąki ziemniaczanej (oczywiście jest w Ekojawo.pl)
oraz:
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1/3 łyżeczki cynamonu, również do nabycia w sklepie Ekojawo.pl
- szczypta startych goździków
Przygotowanie:
Mocno podgrzewam (ale nie gotuję) sok jabłkowy, po czym zalewam nim kuskus tak, by przykrył na ok. 0,5 cm jego powierzchnię w naczyniu.
Odstawiam pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie przesypuję kaszę do miski i pozostawiam do ostygnięcia.
Wbijam jajko, dodaję mąkę, migdały i starte na grubej tarce jabłka – razem ze skórką.
Dodaję miód i przyprawy, mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa.
Za pomocą dwóch łyżek formuje owalne ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem.
Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 30 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.
Przepis autorski
Przed namoczeniem…
Po namoczeniu…
Zobacz też mój przepis na kawowe batoniki z kaszy kuskus