Jabłka z wanilią

Jabłka z wanilią
0
(0)

Jabłka z wanilią

Zimą z przyjemnością sięgam myślami do lata, a tym to łatwiejsze, im więcej letnich skarbów zamknę w słoikach 😉 Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem, niż złociste papierówki? Pachną słońcem, wakacjami…oraz wanilią. Czy to nie idealne połączenie?
Tak przygotowane jabłka będą doskonałe do ciast i deserów.

Proporcje:

  • 1 kg papierówek
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie:

Podobnie jak w przepisie na jabłka z kumkwatem i cytryną:

Przygotowuję dwa garnki: jeden duży, do połowy wypełniony wodą (wciskam do niego sok z połowy cytryny), drugi szeroki z grubym dnem (wciskam sok z drugiej połowy).

Jabłka dokładnie myję, dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne.

Obieram je ze skórki i wrzucam do garnka z wodą i cytryną, by w trakcie szykowania nie ciemniały.

Gdy wszystkie są obrane, tnę je w plasterki i od razu przerzucam do garnka z sokiem z cytryny (mieszam, by zanim pokroję wszystkie, również nie ciemniały).

Gdy są pokrojone, dodaję cukier, przykrywam garnek i wolno podgrzewam, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Dodaję ziarenka wanilii i gotuję je jeszcze 5 minut. Gorące jabłka przekładam do wyparzonych słoików.

Pasteryzuję 10 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.