Jabłka z wanilią
Zimą z przyjemnością sięgam myślami do lata, a tym to łatwiejsze, im więcej letnich skarbów zamknę w słoikach 😉 Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem, niż złociste papierówki? Pachną słońcem, wakacjami…oraz wanilią. Czy to nie idealne połączenie?
Tak przygotowane jabłka będą doskonałe do ciast i deserów.
Proporcje:
- 1 kg papierówek
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 cytryna
- 2 laski wanilii
Przygotowanie:
Podobnie jak w przepisie na jabłka z kumkwatem i cytryną:
Przygotowuję dwa garnki: jeden duży, do połowy wypełniony wodą (wciskam do niego sok z połowy cytryny), drugi szeroki z grubym dnem (wciskam sok z drugiej połowy).
Jabłka dokładnie myję, dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne.
Obieram je ze skórki i wrzucam do garnka z wodą i cytryną, by w trakcie szykowania nie ciemniały.
Gdy wszystkie są obrane, tnę je w plasterki i od razu przerzucam do garnka z sokiem z cytryny (mieszam, by zanim pokroję wszystkie, również nie ciemniały).
Gdy są pokrojone, dodaję cukier, przykrywam garnek i wolno podgrzewam, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Dodaję ziarenka wanilii i gotuję je jeszcze 5 minut. Gorące jabłka przekładam do wyparzonych słoików.
Pasteryzuję 10 minut.
Przepis autorski