Jabłka z kajmakiem w kruchym cieście

Jabłka z kajmakiem w kruchym cieście
0
(0)

Jabłka z kajmakiem w kruchym cieście

Słodkie, mięciutkie jabłka z kajmakiem w kruchym cieście to bardzo prosty, a naprawdę pyszny deser.
Przypominam również podobny deser w wariancie z innym rodzajem ciasta

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g. półmiękkiego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • kilka słodkich jabłek
  • kajmak
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, wycinam kółka o średnicy trochę większej niż foremka (ja piekłam moje jabłka w tartaletkach 8 cm).

Foremki lekko natłuszczam, po czym wyklejam ciastem. Dno wyklejonej babeczki oprószam bułką tartą.

Jabłka obieram, przekrajam na pół, wycinam gniazda nasienne. W wolne miejsce po nasionach nakładam porcję kajmaku. Tak przygotowaną połówkę jabłka układam w wyklejonej ciastem foremce.

Całość przykrywam drugim kółkiem z ciasta (dodatkowo je odrobinę rozwałkowuję, by było troszkę większe i żeby dało się przykleić brzegi). W ten sposób przygotowane jabłko w cieście nakłuwam widelcem (dość głęboko, nie tylko ciasto ale również jabłko).

Foremki z jabłkami układam na płaskiej blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 35 minut – do ładnego zezłocenia.

Upieczone jabłka oprószam pudrem.

Zobacz także na warianty z innymi owocami np: tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.