Jabłka z kajmakiem w kruchym cieście
Słodkie, mięciutkie jabłka z kajmakiem w kruchym cieście to bardzo prosty, a naprawdę pyszny deser.
Przypominam również podobny deser w wariancie z innym rodzajem ciasta
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250 g. półmiękkiego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- kilka słodkich jabłek
- kajmak
- bułka tarta
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, wycinam kółka o średnicy trochę większej niż foremka (ja piekłam moje jabłka w tartaletkach 8 cm).
Foremki lekko natłuszczam, po czym wyklejam ciastem. Dno wyklejonej babeczki oprószam bułką tartą.
Jabłka obieram, przekrajam na pół, wycinam gniazda nasienne. W wolne miejsce po nasionach nakładam porcję kajmaku. Tak przygotowaną połówkę jabłka układam w wyklejonej ciastem foremce.
Całość przykrywam drugim kółkiem z ciasta (dodatkowo je odrobinę rozwałkowuję, by było troszkę większe i żeby dało się przykleić brzegi). W ten sposób przygotowane jabłko w cieście nakłuwam widelcem (dość głęboko, nie tylko ciasto ale również jabłko).
Foremki z jabłkami układam na płaskiej blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 35 minut – do ładnego zezłocenia.
Upieczone jabłka oprószam pudrem.
Zobacz także na warianty z innymi owocami np: tutaj 🙂