Jabłka w płatkach owsianych z miodem
Jabłka w płatkach owsianych z miodem – myślę, że taki deser spodoba się wielu osobom, tak jak i mnie 🙂 Prosty, piękny i bardzo smaczny, a przy tym tani i łatwy. Jabłko w środku jest miękkie i soczyste, a płatki owsiane wspaniale chrupią. Można zmieniać składniki, np. zamiast cynamonu można dodać wanilię lub wiórki kokosowe.
Składniki:
Ciasto:
- 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- 2 pełne łyżki maki pszennej
- 2 łyżki ciemnego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 duże jabłko
- płatki owsiane
- płynny miód
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie mieszam składniki ciasta, by powstała gęsta masa.
Umyte jabłko kroję na ósemki, pozbawiam je gniazd nasiennych.
Panieruję jabłka w cieście i w płatkach i przekładam na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju.
Ciasto będzie lekko spływało, dlatego najpierw obsmażam jabłko z obu stron, a dopiero potem dosmażam.
Gdy panierka jest rumiana i chrupiąca, przekładam na chwilę usmażone jabłka na talerz z ręcznikiem papierowym – do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję polane miodem.
Przepis autorski
Zobacz także moje przepisy na jabłka w cieście kruchym i kokosowym 🙂