Jabłka w cieście kokosowym

Jabłka w cieście kokosowym
0
(0)

Jabłka w cieście kokosowym

Pyszne placuszki z plastrów jabłka, otoczonych kokosowym, chrupiącym ciastem mogą być zarówno lekką przekąską na drugie śniadanie czy podwieczorek, jak i doskonałym obiadem. Robi się je szybko i łatwo, spróbujcie 🙂

Składniki (na 1 jabłko, czyli 4-5 placuszków):

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego

Dodatki:

  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
  • słodka śmietanka
  • cynamon

Przygotowanie:

Jajko mieszam z mąką, mlekiem, wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym, aż powstanie jednolite, gęste ciasto.

Umyte jabłko kroję bez obierania na plastry grubości ok. 1 cm, pozbywam się tylko pestek.

Plastry zanurzam w cieście i układam na patelni z rozgrzanym olejem, smażę je z obu stron po 2 minuty, powinny się ładnie zarumienić.

Po usmażeniu na chwilę odkładam na papier do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem i wiórkami, lub np. ze słodką śmietanką i cynamonem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry