Jabłka w cieście kokosowym
Pyszne placuszki z plastrów jabłka w cieście kokosowym – pysznym i chrupiącym – mogą być zarówno lekką przekąską na drugie śniadanie czy podwieczorek, jak i doskonałym obiadem.
Robi się je szybko i łatwo, spróbujcie 🙂
Składniki (na 1 jabłko, czyli 4-5 placuszków):
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
Dodatki:
- cukier puder
- wiórki kokosowe
- słodka śmietanka
- cynamon
Przygotowanie:
Jajko mieszam z mąką, mlekiem, wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym, aż powstanie jednolite, gęste ciasto.
Umyte jabłko kroję bez obierania na plastry grubości ok. 1 cm, pozbywam się tylko pestek.
Plastry zanurzam w cieście i układam na patelni z rozgrzanym olejem, smażę je z obu stron po 2 minuty, powinny się ładnie zarumienić.
Po usmażeniu na chwilę odkładam na papier do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podaję posypane cukrem pudrem i wiórkami, lub np. ze słodką śmietanką i cynamonem.
Sprawdźcie także mój przepis na jabłka w cieście w innym wariancie