Gotowany sernik z czekoladą i malinami
Pyszny sernik, do którego nie jest potrzebny piekarnik, bo nie piecze się go, a gotuje! Gorącą masą serową przekładamy herbatniki, a po całkowitym przestygnięciu otrzymujemy wspaniały, kremowy i delikatny sernik.
Składniki:
- 1,3 kg sera z wiaderka
- 200 g masła
- 140 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 120 g budyniu waniliowego z cukrem (w proszku)
- 120 g mleka
- 6 jajek
- 250 g świeżych malin (ewentualnie mogą być mrożone)
- 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
- herbatniki typu petitki
- świeże maliny do przybrania
Przygotowanie:
Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.
W dużym garnku umieszczam masło, rozpuszczam je i dodaję oba cukry.
Przez kilka minut podgrzewam wszystko na średnim ogniu, mieszając.
Dodaję ser – w 2 albo 3 porcjach, każdorazowo mieszając do uzyskania gładkiej masy (najłatwiej mieszać rózgą kuchenną). Masa musi być gorąca.
W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam mleko z jajkami i budyniem.
Tę mieszaninę wlewam do garnka z serem, i podgrzewam razem, mocno mieszając, by nie dopuścić do utworzenia się grudek i do przypalenia – aż masa serowa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zajmie to kilka minut (masa jest gotowa, gdy po zamieszaniu rózgą zostają wyraźne ślady).
Ugotowaną, ciągle gorącą masę serową dzielę na 2 części.
Połowę pierwszej części wykładam na herbatniki, rozkładam połowę malin, i posypuję połową posiekanej czekolady. Wykładam drugą połowę.
Na serze rozkładam warstwę herbatników, i powtarzam czynności:
– wykładam połowę drugiej części masy serowej
– rozkładam pozostałe maliny i posypuję resztą posiekanej czekolady
– wykładam pozostałą masę serową
Wygładzam górę sernika, i zostawiam do przestygnięcia.
Gdy sernik ostygnie, wykładam na niego polewę przygotowaną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w rondelku na małym ogniu), wyrównuję.
Zostawiam go najlepiej na całą noc w lodówce (w ogóle powinien być przechowywany w chłodzie).
Przed podaniem ciasto ozdabiam malinami.
Jedna odpowiedź
Super przepis,Dziekuje