Gotowany sernik z czekoladą i malinami

Gotowany sernik z czekoladą i malinami
4.8
(6)

Gotowany sernik z czekoladą i malinami

Pyszny sernik, do którego nie jest potrzebny piekarnik, bo nie piecze się go, a gotuje! Gorącą masą serową przekładamy herbatniki, a po całkowitym przestygnięciu otrzymujemy wspaniały, kremowy i delikatny sernik.

Składniki:

  • 1,3 kg sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 120 g budyniu waniliowego z cukrem (w proszku)
  • 120 g mleka
  • 6 jajek
  • 250 g świeżych malin (ewentualnie mogą być mrożone)
  • 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 30 lub 36%

Dodatkowo:

  • herbatniki typu petitki
  • świeże maliny do przybrania

Przygotowanie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.

W dużym garnku umieszczam masło, rozpuszczam je i dodaję oba cukry.

Przez kilka minut podgrzewam wszystko na średnim ogniu, mieszając.

Dodaję ser – w 2 albo 3 porcjach, każdorazowo mieszając do uzyskania gładkiej masy (najłatwiej mieszać rózgą kuchenną). Masa musi być gorąca.

W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam mleko z jajkami i budyniem.

Tę mieszaninę wlewam do garnka z serem, i podgrzewam razem, mocno mieszając, by nie dopuścić do utworzenia się grudek i do przypalenia – aż masa serowa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zajmie to kilka minut (masa jest gotowa, gdy po zamieszaniu rózgą zostają wyraźne ślady).

Ugotowaną, ciągle gorącą masę serową dzielę na 2 części.

Połowę pierwszej części wykładam na herbatniki, rozkładam połowę malin, i posypuję połową posiekanej czekolady. Wykładam drugą połowę.

Na serze rozkładam warstwę herbatników, i powtarzam czynności:

– wykładam połowę drugiej części masy serowej

– rozkładam pozostałe maliny i posypuję resztą posiekanej czekolady

– wykładam pozostałą masę serową

Wygładzam górę sernika, i zostawiam do przestygnięcia.

Gdy sernik ostygnie, wykładam na niego polewę przygotowaną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w rondelku na małym ogniu), wyrównuję.

Zostawiam go najlepiej na całą noc w lodówce (w ogóle powinien być przechowywany w chłodzie).

Przed podaniem ciasto ozdabiam malinami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 6

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.