Gotowany sernik toffi

Gotowany sernik toffi
4.7
(3)

Gotowany sernik toffi

Miękki i delikatny, jak wszystkie gotowane serniki. To stosunkowo łatwe ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • kakaowe herbatniki typu petitki, ok. 30 sztuk

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 125 g margaryny (połowa standardowej kostki)
  • 5-6 cukierków toffi (lub 2-3 krówki, te są zazwyczaj większe)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 g cukru waniliowego (czubata łyżka)
  • 6 jajek L
  • 40 g (torebka) budyniu toffi bez cukru

Polewa toffi:

  • 50 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuszczam margarynę, dodaję pokruszone cukierki i oba cukry, mieszam do ich rozpuszczenia.

Stopniowo dodaję przesiany przez sitko budyń, mieszając i dbając o to, żeby nie powstały grudki (najłatwiej robić to rózgą kuchenną).

Podgrzewając dalej dodaję najpierw po łyżce mascarpone, każdorazowo mieszając do połączenia , a potem ser z wiaderka.

Do gładkiej, gorącej masy (nie przerywając mieszania) wbijam kolejno jajka.

Ostateczna masa powinna być jednolita i gładka.

Podgrzewam, mieszając cały czas, jeszcze 5-6 minut, aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć.

Złożenie:

Dno blachy wykładam ciemnymi herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.

Na herbatniki wykładam 1/3 gorącej masy serowej, wygładzam.

Układam drugą warstwę herbatników, a na nią drugą część masy serowej.

Wykładam trzecią (ostatnią) warstwę ciastek i pozostałą masę serową.

Całość wyrównuję i wygładzam.

Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.

Polewa toffi:

Cukier wsypuję do rondelka, dodaję zimną wodę i na dużym ogniu podgrzewam przez kilka minut, do uzyskania syropu (będzie się pienić i zacznie leciutko zmieniać kolor).

Dodaję margarynę, mieszam żeby się rozpuściła.

Na końcu dodaję mascarpone, mieszam do uzyskania gładkiej polewy.

Gotową polewę wylewam na ciasto i wyrównuję.

Sernik przechowuję w lodówce, najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.