Gotowany sernik caffe latte

Gotowany sernik caffe latte
0
(0)

Gotowany sernik caffe latte

Mój gotowany sernik caffe latte ma aksamitny, kawowo-mleczny smak, i smakuje cudownie!

Gotowane serniki to moim zdaniem wyjątkowe ciasta – bardzo delikatne, kremowe i przepyszne.

Nie są trudne do zrobienia, zwłaszcza gdy się nabierze trochę wprawy.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • waniliowe herbatniki typu petitki ( u mnie ok. 100 sztuk)

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 6 g gładkiej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g śmietanki 36%
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dużych jajek
  • 120 g pełnotłustego mleka w proszku

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g mleka
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Herbatnikami wykładam dno blachy, w razie potrzeby docinam je do odpowiedniego wymiaru.

Masa serowa:

W dużym garnku umieszczam masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewam aż się wszystko rozpuści i połączy.

Do masła z cukrami dodaję po łyżce ser (garnek ciągle na kuchence), każdorazowo dokładnie mieszając (najłatwiej to robić rózgą kuchenną).

Gdy masa jest gładka, ciągle ją podgrzewając dodaję kolejno po jajku, energicznie wszystko mieszając. Potem dodaje kawę i mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia.

W śmietance rozprowadzam budyń (także najłatwiej wymieszać wszystko rózgą kuchenną, bo masa będzie gęsta).

Śmietankę z budyniem przekładam do garnka i mieszam, gotuję masę serową przez ok. 12 minut (na średnim ogniu, nie przerywając mieszania).

Po 5-6 minutach masa zacznie widocznie gęstnieć – rózga zacznie zostawiać ślady na powierzchni.

Zestawiam garnek z kuchenki, i stopniowo wsypuję mleko w proszku, za każdym razem mieszając by pozbyć się grudek.

Złożenie:

Gorącą masę serową dzielę na 3 części i wykładam na herbatniki (łącznie w serniku są 4 warstwy herbatników i 3 warstwy sera).

Sernik odstawiam na 2-3 godziny do przestudzenia.

Polewa:

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczam czekoladę z mlekiem i masłem.

Polewę wylewam na wystudzony sernik.

Sernik przed krojeniem powinien spędzić noc w lodówce.

Zapraszam też tutaj na inną moją wersję gotowanego sernika

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry