Gofry tradycyjne

Gofry tradycyjne
0
(0)

Gofry tradycyjne

Tak mało potrzebne jest do szczęścia na talerzu, kilka łyżek mąki i mleka, jajko, łyżka do zamieszania i gofrownica, niekoniecznie o wielkiej mocy 🙂
A to szczęście po prostu widać na małych i dużych buziach…

Składniki (12-15 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smarowania gofrownicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Miksuję na gładką masę żółtka z cukrem waniliowym, mąką, mlekiem, olejem i wodą mineralną.

W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Przekładam pianę do masy, delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Piekę w gofrownicy gofry wg podanego czasu pieczenia, odkładam je na kratkę do ostygnięcia.

Podaję z bitą śmietaną, drobno posiekaną czekoladą i owocami

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry