0
(0)
Gofry tradycyjne
Tak mało potrzebne jest do szczęścia na talerzu, kilka łyżek mąki i mleka, jajko, łyżka do zamieszania i gofrownica, niekoniecznie o wielkiej mocy 🙂
A to szczęście po prostu widać na małych i dużych buziach…
Składniki (12-15 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smarowania gofrownicy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miksuję na gładką masę żółtka z cukrem waniliowym, mąką, mlekiem, olejem i wodą mineralną.
W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Przekładam pianę do masy, delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Piekę w gofrownicy gofry wg podanego czasu pieczenia, odkładam je na kratkę do ostygnięcia.
Podaję z bitą śmietaną, drobno posiekaną czekoladą i owocami