0
(0)
Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą
W moich ulubionych ciastkach korzennych używam sporo mąki kukurydzianej, dzięki niej są chrupiące i kruche, więc pomyślałam by spróbować tego samego w przypadku gofrów. I nie pomyliłam się, są bardzo smaczne, a aromat migdałów i kokosa dodaje im całkiem nowego charakteru.
Składniki (4 sztuki):
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 pełna łyżka drobnych wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- serek mascarpone pomieszany z cukrem pudrem
- morele
- wiórki kokosowe
- wiórki z białej czekolady
Przygotowanie:
Ubijam jajko z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ekstrakt kokosowy, mleko, olej.
Następnie stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe.
Z ciasta po kolei smażę gofry, odkładam na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Podaję z serkiem, owocami i ulubionymi posypkami.
Przepis autorski.