Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą

Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą
0
(0)

Gofry migdałowo-kokosowe z mąką kukurydzianą

W moich ulubionych ciastkach korzennych używam sporo mąki kukurydzianej, dzięki niej są chrupiące i kruche, więc pomyślałam by spróbować tego samego w przypadku gofrów. I nie pomyliłam się, są bardzo smaczne, a aromat migdałów i kokosa dodaje im całkiem nowego charakteru.

Składniki (4 sztuki):

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka drobnych wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • serek mascarpone pomieszany z cukrem pudrem
  • morele
  • wiórki kokosowe
  • wiórki z białej czekolady

Przygotowanie:

Ubijam jajko z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ekstrakt kokosowy, mleko, olej.

Następnie stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe.

Z ciasta po kolei smażę gofry, odkładam na kratkę do lekkiego przestudzenia.

Podaję z serkiem, owocami i ulubionymi posypkami.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.