Gniazdka z marcepanem
Bardzo kruche, z wspaniałym marcepanowym środkiem. Choć takie gniazdka z marcepanem wyglądają może niepozornie, smakiem nadrabiają to z nawiązką.
Rewelacyjne ciastka i z całą pewnością warto poświęcić im odrobinę uwagi 🙂
Składniki (na 30 ciasteczek):
- 4 żółtka
- 150 g. miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
- ok. 400 g. masy marcepanowej
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrem, żółtkami, kawą i pastą waniliową na puszysty krem, po czym dodaję przesianą mąkę i łyżką mieszam do połączenia składników.
Przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam, po czym schładzam je w lodówce przez 30 minut.
Masę marcepanową dzielę na 30 kulek wielkości małego orzecha włoskiego.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0, 5 cm, wykrawam szklanką kółka.
Na środku każdego kółka układam kulkę marcepanową i w dłoni oklejam ją ciastem, po czym zbieram 5 “dzióbków”, by ciasto otulało dokładnie kulkę.
Piekę ciasteczka w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut, aż się pięknie zezłocą.
Podaję posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski
Po przepis na inne marcepanowe ciasteczka zapraszam tutaj 🙂