Galaretka winogronowa

Galaretka winogronowa
0
(0)

Galaretka winogronowa

Z myślą o pysznych tostach na śniadanie, naleśnikach i gofrach zrobiłam tę oto galaretkę ze słodkich winogron i kwaśnej cytryny dla równowagi.

Galaretka winogronowa pięknie się żeluje dzięki agarowi, który dostałam ze sklepu z żywnością ekologiczną, i który Wam z serca polecam – Ekojawo.pl.

Agar czyni cuda z owocami, sokami i musami, a jego główna zaleta to fakt, że nawet po ostudzeniu potrawy można ją znowu podgrzać, a i tak ponownie zadziała 🙂

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka agaru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Umyte i przebrane winogrona wrzucam do garnka z grubym dnem, wsypuję cukier, zagotowuję.

Zmniejszam ogień i gotuję ok. godziny, by puściły sok.

Przecedzam gorące przez sito usuwając pestki i skórki, przekładam z powrotem do garnka, dodaję sok z cytryny i dalej lekko gotuję.

Łyżeczkę agaru rozpuszczam w wodzie, dodaję szczyptę soli, przelewam do rondelka i gotuję ok. 10 minut, aż wyraźnie zgęstnieje.

Dolewam tę żelową masę do soku, mieszam, jeszcze chwilę gotuję razem.

Przekładam jeszcze płynną, gorącą galaretkę do wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcam.

Ewentualnie pasteryzuję kilkanaście minut, jeśli galaretka ma być na zimę.

Przepis autorski

Sprawdźcie inne moje przypisy na galaretki na bazie agaru

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.