Galaretka kawowa z agarem

Galaretka kawowa z agarem
0
(0)

Galaretka kawowa z agarem

Z kawy można przygotować pyszną galaretkę, która w połączeniu z waniliowym serkiem twarzy wspaniały, szybki deser. Substancją żelującą jest tu agar, który uwielbiam za to, że jest bardzo nieskomplikowany w użyciu i że działa prawie natychmiastowo 🙂 Nic nie trzeba wstawiać do lodówki, bo bardzo szybko żeluje – przydatne cecha przy deserach warstwowych.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka gładkiego, gęstego białego serka
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zaparzonej (mocnej)kawy + mleko do kawy wg gustu
  • ciemny cukier do kawy
  • likier amaretto
  • cukier waniliowy (w pudrze) – do smaku

Przygotowanie:

Agar (proszek) rozpuszczam w wodzie ze szczyptą soli, podgrzewam mieszając do zagotowania.

Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji.

Mieszam agar razem z kawą (z mlekiem i cukrem), dolewam wg smaku likier amaretto (kilka łyżek).

Tak przygotowany płyn odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce.

Serek ucieram z pudrowym cukrem waniliowym na krem, dzielę na 2 części, do jednej dodaję do smaku likier.

Wykładam białą masę na dno pucharka.

Pozostałą część serka mieszam z połową tężejącej galaretki kakaowej – wykładam jako następną warstwę w pucharku.

Całość przykrywam warstwą z galaretki.

Ozdabiam wg uznania, np. kleksem bitej śmietany.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry