Galaretka kawowa z agarem
Z kawy można przygotować pyszną galaretkę, która w połączeniu z waniliowym serkiem twarzy wspaniały, szybki deser. Substancją żelującą jest tu agar, który uwielbiam za to, że jest bardzo nieskomplikowany w użyciu i że działa prawie natychmiastowo 🙂 Nic nie trzeba wstawiać do lodówki, bo bardzo szybko żeluje – przydatne cecha przy deserach warstwowych.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka gładkiego, gęstego białego serka
- 1,5 łyżeczki agaru
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 szklanka zaparzonej (mocnej)kawy + mleko do kawy wg gustu
- ciemny cukier do kawy
- likier amaretto
- cukier waniliowy (w pudrze) – do smaku
Przygotowanie:
Agar (proszek) rozpuszczam w wodzie ze szczyptą soli, podgrzewam mieszając do zagotowania.
Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji.
Mieszam agar razem z kawą (z mlekiem i cukrem), dolewam wg smaku likier amaretto (kilka łyżek).
Tak przygotowany płyn odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce.
Serek ucieram z pudrowym cukrem waniliowym na krem, dzielę na 2 części, do jednej dodaję do smaku likier.
Wykładam białą masę na dno pucharka.
Pozostałą część serka mieszam z połową tężejącej galaretki kakaowej – wykładam jako następną warstwę w pucharku.
Całość przykrywam warstwą z galaretki.
Ozdabiam wg uznania, np. kleksem bitej śmietany.
Przepis autorski
A tutaj zapraszam na inną wersję kawowego deseru 🙂