Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką
0
(0)

Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

Lubicie galaretki owocowe ? Ja bardzo lubię, zwłaszcza gdy jest gorąco – to szybki i lekki deser, który można podać z dodatkiem owoców i bitej śmietany.
Mój dzisiejszy deser to także galaretka, ale przygotowana z pełnej smaku cytrusów, cudnie pachnącej herbaty. By była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do środka dodałam także kilka listków świeżej mięty, a zamiast bitej śmietany ozdobiłam ją pyszną, kwaskowatą galaretką z rabarbaru.

Składniki:

  • 1 pełna łyżka dobrej herbaty (np. typu Lemon & Lime)
  • 200 ml. wody
  • 0,5 łyżeczki agaru
  • miód lub cukier do smaku

Pianka rabarbarowa:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 0,3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki mleka do kawy
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Umyty i obrany z włókien rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam łyżeczkę wody i dodaję cukier.

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po czym dokładnie odcedzam rabarbar (można go zużyć np. do muffinek) , a syrop studzę.

Herbatę zaparzam przez 5 minut, po czym przecedzam ją przez sitko i dosładzam wg uznania miodem lub cukrem.

Przelewam ją do garnka, dodaję agar i mieszam trzepaczką, by agar się rozpuścił.

Gotuję chwilę, po czym lekko ją studzę i przelewam do naczynia, w którym będzie podawany deser. Można też w tym momencie do środka dodać kilka listków świeżej mięty.

Odstawiam naczynie na kilka minut do lodówki, a w tym czasie do syropu z rabarbaru dolewam mleko, dodaję agar, również mieszam trzepaczką, podgrzewam chwilę razem (do zagotowania), po czym studzę – lekko ubijam.

Przekładam piankę na warstwę herbacianą.

Całość posypuję posiekanymi listkami świeżej mięty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry