Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką
0
(0)

Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką

Lubicie galaretki owocowe ? Ja bardzo lubię, zwłaszcza gdy jest gorąco – to szybki i lekki deser, który można podać z dodatkiem owoców i bitej śmietany.

Mój dzisiejszy deser to także galaretka herbaciana z rabarbarową pianką – przygotowana z pełnej smaku cytrusów, cudnie pachnącej herbaty.

By była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do środka dodałam także kilka listków świeżej mięty, a zamiast bitej śmietany ozdobiłam ją pyszną, kwaskowatą galaretką z rabarbaru.

Składniki:

  • 1 pełna łyżka dobrej herbaty (np. typu Lemon & Lime)
  • 200 ml. wody
  • 0,5 łyżeczki agaru
  • miód lub cukier do smaku

Pianka rabarbarowa:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 0,3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki mleka do kawy
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Umyty i obrany z włókien rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam łyżeczkę wody i dodaję cukier.

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po czym dokładnie odcedzam rabarbar (można go zużyć np. do muffinek) , a syrop studzę.

Herbatę zaparzam przez 5 minut, po czym przecedzam ją przez sitko i dosładzam wg uznania miodem lub cukrem.

Przelewam ją do garnka, dodaję agar i mieszam trzepaczką, by agar się rozpuścił.

Gotuję chwilę, po czym lekko ją studzę i przelewam do naczynia, w którym będzie podawany deser. Można też w tym momencie do środka dodać kilka listków świeżej mięty.

Odstawiam naczynie na kilka minut do lodówki, a w tym czasie do syropu z rabarbaru dolewam mleko, dodaję agar, również mieszam trzepaczką, podgrzewam chwilę razem (do zagotowania), po czym studzę – lekko ubijam.

Przekładam piankę na warstwę herbacianą.

Całość posypuję posiekanymi listkami świeżej mięty.

Przepis autorski

Sprawdźcie inne moje przypisy na galaretki na bazie agaru

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry