Galaretka herbaciana z rabarbarową pianką
Lubicie galaretki owocowe ? Ja bardzo lubię, zwłaszcza gdy jest gorąco – to szybki i lekki deser, który można podać z dodatkiem owoców i bitej śmietany.
Mój dzisiejszy deser to także galaretka herbaciana z rabarbarową pianką – przygotowana z pełnej smaku cytrusów, cudnie pachnącej herbaty.
By była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do środka dodałam także kilka listków świeżej mięty, a zamiast bitej śmietany ozdobiłam ją pyszną, kwaskowatą galaretką z rabarbaru.
Składniki:
- 1 pełna łyżka dobrej herbaty (np. typu Lemon & Lime)
- 200 ml. wody
- 0,5 łyżeczki agaru
- miód lub cukier do smaku
Pianka rabarbarowa:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka wody
- 2 łyżki cukru
- 0,3 łyżeczki agaru
- 2 łyżki mleka do kawy
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Umyty i obrany z włókien rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam łyżeczkę wody i dodaję cukier.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po czym dokładnie odcedzam rabarbar (można go zużyć np. do muffinek) , a syrop studzę.
Herbatę zaparzam przez 5 minut, po czym przecedzam ją przez sitko i dosładzam wg uznania miodem lub cukrem.
Przelewam ją do garnka, dodaję agar i mieszam trzepaczką, by agar się rozpuścił.
Gotuję chwilę, po czym lekko ją studzę i przelewam do naczynia, w którym będzie podawany deser. Można też w tym momencie do środka dodać kilka listków świeżej mięty.
Odstawiam naczynie na kilka minut do lodówki, a w tym czasie do syropu z rabarbaru dolewam mleko, dodaję agar, również mieszam trzepaczką, podgrzewam chwilę razem (do zagotowania), po czym studzę – lekko ubijam.
Przekładam piankę na warstwę herbacianą.
Całość posypuję posiekanymi listkami świeżej mięty.
Przepis autorski
Sprawdźcie inne moje przypisy na galaretki na bazie agaru