Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa
0
(0)

Frużelina jagodowa

Frużelina to owocowa, pyszna masa w lekko żelowej postaci idealnie nadaje się do gofrów, naleśników, placuszków czy ciast. A najlepsze, że frużelinę robi się bardzo szybko, i że można ją przygotować praktycznie z każdych miękkich owoców.

Proporcje:

  • 500 g. jagód
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Jagody przesypuję do rondelka i zasypuję cukrem, odstawiam na godzinę.

Następnie na małym ogniu gotuję je ok. 15 minut – powinny wypuścić sporo soku.

Żelatynę rozpuszczam w kilka łyżkach przegotowanej, gorącej wody.

W kilku łyżkach przestudzonego soku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną.

Obie zawiesiny wlewam do jagód, po zestawieniu rondelka z ognia.

Mieszam i od razu przekładam gorącą frużelinę do słoiczków.

Zakręcam, odwracam do góry dnem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.