0
(0)
Frużelina jagodowa
Frużelina to owocowa, pyszna masa w lekko żelowej postaci idealnie nadaje się do gofrów, naleśników, placuszków czy ciast. A najlepsze, że frużelinę robi się bardzo szybko, i że można ją przygotować praktycznie z każdych miękkich owoców.
Proporcje:
- 500 g. jagód
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Jagody przesypuję do rondelka i zasypuję cukrem, odstawiam na godzinę.
Następnie na małym ogniu gotuję je ok. 15 minut – powinny wypuścić sporo soku.
Żelatynę rozpuszczam w kilka łyżkach przegotowanej, gorącej wody.
W kilku łyżkach przestudzonego soku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną.
Obie zawiesiny wlewam do jagód, po zestawieniu rondelka z ognia.
Mieszam i od razu przekładam gorącą frużelinę do słoiczków.
Zakręcam, odwracam do góry dnem.